Вносът от Украйна не е свързан с риск към продукцията ни. Ние сме нетен вносител и преработващата ни индустрия има полза от внасянето на слънчоглед.

Големият казус не е толкова вносът, колкото това, че българските фермери настояват да продават своята продукция на доста над пазарните нива. Те имат право на това. Аргументите им са свързани с доста манипулиране на достоверната информация. Това изкривява картината, каза пред БНР икономистът Владимир Сиркаров. 

И допълни, че в този случай няма печеливши: "Иска ми се българските фермери и българските преработватели да работят заедно за българския интерес, защото и двата сектора са изключително важни. Ситуацията е негативна и всички по веригата губят... 

Преработвателната ни индустрия е много голяма и развита, затова имаме внос, който не се конкурира с местната продукция". 

Икономистът подчерта, че е възможно битката между производители, фермери и преработватели да доведе до стимулиране на тип инфлация. 

"Според фермерите котировките на международните пазари ще скочат, затова и задържат. Това е спекулативно. Но не можем да ги обвиним, защото спекулацията е част от пазара. Анализът показва, че това е малко възможно да се случи. По-скоро цените на котировките ще останат на подобни или на по-ниски нива, което ще постави фермерите в още по-затруднено положение. Те не печелят от целия този фронт, който са отворили". 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук