Уверено върви надолу и все надолу разпиляното ни и обезверено общество. Изборите предстоят, а композитната карта на изборния ден, орисващ на трудности, задълбочава проблема, управленската мътилка, хаоса в държавата и за кой ли път изкарва на преден план емоциите и омразата между поколенията. Надеждата, най-сетне за положителна промяна, бързо ще се превърне в разочарование, пише Труд бг.

За кой ли път родните политици са си внушили, че те управляват планетите, а не обратното. Да пренебрегваш онова голямо, но невидимо, на което си следствие, а не първопричина, е тесногръдие и мисловна незрялост.  

Президентът можеше да направи нужното тъй че регистрацията за изборите да започне и да завърши след ретроградността на Меркурий.

Можеше да го стори, след като е за благото на неговата родина, нищо че астрологията му е сложна за разбиране. Практичният човек успява, защото умее да се съобразява с правила, които са му неясни, но знае, че работят.

И след като тази практичност липсва във вътрешната ни политика и държавата страда, какво мъдро и практично поведение да очакваме в отношенията със Северна Македония.

На 12 май 2024  г. новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната.

70-годишната университетска преподавателка по правни въпроси и депутат от ВМРО-ДПМНЕ обеща да бъде президент на всички граждани.

Да, но произнасяйки клетвата, Давкова не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. Реакцията на Гърция беше светкавична – посланикът й напусна залата. Не стана ясно българският посланик присъствал ли е на клетвата, проспал ли е скандалния момент, какви инструкции е получил от София.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога заяви, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

В този коментар България я няма, въпреки че още по време на предизборната кампания Силяновска-Давкова се зарече пред своите избиратели „да разговаря с България за по-различна интерпретация на преговорната рамка за бъдещото присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз“.

Според „бореца за справедливост“ Давкова „няма нужда статутът на българите да се споменава в конституцията, защото правата им и в момента са гарантирани, поради което това не може да бъде условие за начало на преговорите между Скопие и Брюксел“.

Въпреки изявленията на Давкова, България отсъства в предупреждението от страна на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към РСМ да спазва Преспанския договор.

За договора между България и РСМ дума не обелват. Знаят си, че на българските политици им дай да правят гръмки изявления и да си придават несъществуваща значимост, като се снимат с брюкселски бюрократи.

Там им е силата, иначе са послушни изпълнители. Затова падна и ветото, наложено на Северна Македония от българския парламент.

Реакцията в България заради клетвата на новия президент на РСМ беше сякаш от немай-къде.

Изказването на служебния премиер Главчев: „Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година“, казва нужното, но такава дипломатична обтекаемост се тълкува като слабост в Северна Македония.

Фанатизъм и промит мозък с дипломатичност не се побеждават, затова думите на президента Радев „пътят на Северна Македония към Европейския съюз минава през София“,  изтляха в нищото по пътя към Скопие.

Тъжното в ситуацията с клетвата на Силяновска е, че онова, което написах във в. Труд, 10.6.2020-а, преди четири години, в материала „За Република Северна Македония – безсърдечно!“ , се случва:

„С позицията си по време и след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Бившата югославска република Македония на 1 август 2017 година в Скопие от министър-председателите на двете държави – Бойко Борисов и Зоран Заев, България ще бъде излъганата, унизена и в по-късен период подигравана страна.

Ако имахме визия за бъдещето, непоклатимо основана на миналото, щяхме да гледаме на територията на запад от Огражден като на насилствено откъснато парче земя от България, с българско население и самосъзнание, обитаващо я повече от 1300 години.

Милионно население, насилвано, малтретирано, убивано да се откаже от българския си корен заради терора на комунистическите приумици да се създават несъществуващи нации.

В преобладаващата част от тези българи с отсечен корен самосъзнанието вече не е българско, а пречупено през оправдаващо безродието им македонско потекло.

А премиерът Борисов, който беше против името Северна Македония през 2012  г.,  през 2018-а чудодейно получи просветление и се съгласи.

Името „Република Северна Македония“ е възможно най-лошото, що се отнася до бъдещото спокойствие и развитие на Балканите, защото обещава кризи, а не единение на полуострова.

Вредно за интересите на България вярваме в общото, обединяващото между България и Република Северна Македония, като си затваряме очите за пропастта помежду ни, над която мост няма и в обозримо бъдеще няма да бъде изграден.

Напротив, дори наченките на обединителен мост ще бъдат винаги взривявани. Наивно вярваме, че отсрещната страна ще е почтена в договореното.

Няма да бъде – не само към нас, към никой няма да бъде, защото този е единственият начин да втълпят на света несъществуващата си македонска идентичност.

България не разполага с никакви инструменти, за да въздейства на РСМ, затова и сме свидетели на политика от страна на Скопие, която е пълно незачитане на позицията на България.

Започнат ли преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, България може само да отлага затварянето на определени глави. И колко време така?“

Много повече упреци и закани и малко подкрепа чух преди четири години. Вредяла съм на отношенията между двете държави, трябвало да загърбя емоцията от миналото и спомена от страдението на моя български род от Македония и да имам визия за общото ни европейско бъдеще.

Политкоректни празнословия. Времето показа, че „визията“ ми тогава няма разлика от настоящата действителност.

Гърция отново реагира с категоричност.

„Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация трите меморандума за сътрудничество, подписани със Северна Македония по въпроси като нейния процес на присъединяване към ЕС, докато Скопие не изпълни напълно споразумението от Преспа“, каза премиерът Мицотакис, цитиран от в. Kathimerini.

Ако Гърция одобри меморандумите, тя „ще загуби всякакъв лост, който има“, за да оказва натиск върху съседната страна да спазва сделката, каза той.

Има ли български лост за влияние върху РСМ? Новите стари политици ще чакат пак нечии разпореждания след 9 юни. Отсега ви казвам, че всичко, което ще се направи, няма да е в интерес на България.

Бъдещето за България в двустранните отношения също не е позитивно.

Променят ли се правилата за прием на нови членки в ЕС, Северна Македония ще бъде приета по целесъобразност или поне такъв опит ще бъде направен.

След това България трябва да очаква и териториални претенции, както и насаждането на лъжата, че българите произхождат от македонците и нямат собствена история.

И най-накрая – това, което вече се върти в главите на някои от „наследниците на Ал. Македонски“: да се превърнат в Украйна на Балканите и чрез страданието на „македонския народ“ да привлекат симпатиите на цял свят.

Тогава всичките им съседи ще са принудени да се съобразяват с тях и да им отстъпят полагащите им се територии, най-вече омразните им българи, за да стане Велика Македония първа в Европа.

Предупредих ви, български политици! И това ще дойде до главата ви. Дай Боже измежду вас да има смели и достойни българи, а не само слугинаж на чужди интереси.