Трудното приемане на бюджета за 2024 г., изготвен от финансовия министър Асен Василев, показва колко важно е да се отчитат потребностите на всички групи от обществото - на работещи, пенсионери, бизнес и др. В същото време политическите формации се борят да наложат своите възгледи за икономическото развитие на държавата. Но има ли печеливши от предложения от Василев финансов план?

"Бюджетът е за всички. Тези хора, на които така или иначе им е добре, обикновено са предприемчивите хора, които създават богатството. Това са предприемачи, високо образовани хора, такива с редки професии, добре платени.

Така че, те създават условията за тези, на които по някакъв начин животът им е протекъл така, че не могат да се състезават директно с тях. Но резултатът от икономиката, от тяхната дейност в едно модерно общество, е през данъците, чрез които те получават по-добри възможности", коментира банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му това, че финансовият министър не е успял да прокара своите идеи за "донос-бонус" и "данък бакшиш" е било правилно.

"Аз не съм сигурен и колко финансовият министър е бил настойчив по тези въпроси, защото това са мерки, които звучат интересно, но граничат с наивността от гледна точка на резултатите, които биха донесли на фиска, на данъчните", разкри Хампарцумян.

"За вдигането на ДДС-то на ресторантите, аз също мисля, че е хубаво да имаме единна данъчна ставка. По ред причини. Защото ресторантите го получиха - даваш някаква отстъпка, след това не можеш да я вземеш.

Всъщност, нито поевтиняха ресторантите, нито качеството на обслужване стана, Бог знае, колко по-различно. То е такова, каквото е. Така, че това от гледна точка на потребителите беше неутрално. От гледна точка на Министерство на финансите получават по-малко пари.

Де факто, ние субсидираме ресторантите като общество", категоричен е банкерът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук