Няма вече никакво съмнение, че водевилът „Пандора пейпърс“ или по-точно неговия български епизод, се прожектира единствено, за да се атакуват конкретно подбрани лица, като Делян Пеевски например. И то в удивителен синхрон между псевдомедиите – сценаристи на водевила и държавните институции. Всичко говори за предварително уговорен комплот от евтини компромати.

Първо сценаристите, като Атанас Чобанов, сайта Bird.bg и медиите на Иво Прокопиев, подгряват публиката дни наред с коментари и филмчета за офшорни фирми с многомилионни активи, за страховити делавери, в които участвали популярни лица от цял свят – политици, шоузвезди, спортисти, кралски особи и т.н.

Нагнетява се твърдението, че притежаването на офшорна компания е едва ли не престъпление, което въобще не е така по нито едно законодателство по света. Нагнетява се също, което е и по-важно, че в този страшен комплот от скрити сметки и авоари за стотици милиони имало и българи, че били и политици. И така постепенно да се стигне до главната цел на водевила, а именно – Делян Пеевски.

Така и стана. Първо Чобанов посочи името на Пеевски като първият българин, изкочил от „Пандора пейпърс“ в предаването на Дремджиев по ТВ1 около 20 ч. вечерта, после в полунощ сайтът Bird.bg публикува материал с прикрепени документи, показващи че Пеевски имал офшорни компании, а рано сутринта във всички медии на кръга „Капитал“ вече имаше готови статии по темата.

Още същия ден ДАНС започна да издирва Пеевски, за да го призове за обяснения. Такава светкавична реакция специалната служба не е демонстрирала никога и то при далеч по-сериозни случаи, отколкото прекратените офшорки на Пеевски, без дейност и без активи. НАП и КПКОНПИ също се сезираха мигновенно. Че дори и президентът Румен Радев, в синхрон със сценаристите на водевила, побърза да изкаже своето „компетентно“ мнение, да не изостане в общото говорене.

Страхотна координация между медиите на Иво Прокопиев, служебното правителство, данъчните и специалните служби. Че кръгът „Капитал“ командва държавата е ясно вече на всеки, но до какви висоти може да стигне подривното мислене на сценаристите на водевила явно още не знаем. И цялата тази истерия се свежда до следните прости факти. Да, Пеевски е имал офшорни дружества, но това не е престъпление по нито един закон, както у нас, така и в чужбина. Двете офшорки на Пеевски са дъщерни дружества на надлежно декларирано от него пред КПКОНПИ и Сметната палата дружество майка. Според закона народните представители декларират само прякото си участие в търговските дружества, което именно е направил и Пеевски.

В публичното си изявление бившият депутат от ДПС категорично заявява същото. Едва ли би говорил без да е сигурен какво казва. А и това твърдение ще се провери. Отделно, двете офшорки нямат дейност, нямат активи и милионни банкови сметки, противно на анонса, който се повтаряше дни наред от медиите на Прокопиев. И това ще се провери, но едва ли ще се окаже нещо различно. И двете дружества са прекратени от няколко години. За третото дружество, в което Пеевски уж бил директор, сценаристите представят някакъв неподписан сертификат с името на бившия депутат, който може да бъде направен от всеки – т.е. това не е никакво доказателство, а просто една евтина манипулация.

Оказва се обаче, че същата фирма е с неплатени такси от 2009г., поради което през 2017г. е била служебно заличена в регистъра. Поради тази причина няма как Пеевски да е бил вписан като директор през 2013г., тъй като фирмата не е била активна. Всеки, който има и бегла представа от офшорните фирми знае, че при неплатени такси регистърът не обслужва фирмите. Отделно, що за „интересна“ фирма е това, след като никой не си прави труда да й заплаща таксите и след седем години регистърът служебно я е заличил. Сигурно във фантазиите на Чобанов фирмата има активи за милиони, които обаче никой не е потърсил години наред.

И какво се оказва. Много медиен шум за няма нищо. А акцията на специалните служби по призоваването на Пеевски се представи все едно се издирва топ международен аферист. Но и издирване нямаше, защото Пеевски отиде в ДАНС и даде обяснения. Като всеки друг български гражданин. А в случая става въпрос за лесно проверими и то само по документи факти. Или казано просто „случай“ няма, само една изкуствено създадена истерия, която сценаристите на водевила се стараят всячески да подклаждат. Да се психясат хората, че става нещо много сериозно и извънредно, че има много сериозни разкрития срещу Пеевски и прочие още небивалици ... Хайде стига с този театър. Водевил, водевил, ама накрая, като се окаже обикновена комедия, кой ще обере освиркванията на публиката.

Когато обаче и за сценаристите стана ясно, че пресоляват манджата с много шум за няма нищо, започнаха да вадят всякакви допълнителни компромати, представени пред публиката като медийни „бомби“. А те са просто обикновени и евтини инсинуации, като например визата „резиденшъл“ на Пеевски, която имат и десетки други българи и която не представлява нищо друго освен тригодишна виза за многократно влизане в Обединените арабски емирства.

Това обаче не пречи на сценаристите на водевила да разсъждават, че щом Пеевски имал този статут, то трябвало да е бил повече от шест месеца в ОАЕ, поради което нямало как да е бил и кандидат за народен представител през 2019 година. Пълни глупости, но за сметка на това изказвани и повтаряни по телевизионните студиа със сериозността на откритие, достойно за Нобел. Бедни ми, бедни Чобанов. И за компроматната война, която водиш срещу Пеевски, трябва да имаш повече мозък. Както казват хората ... „требва и акъл“. А опитите на „Медиапул“ да вадят вода от десет кладенци в статията си от днес, за да докажат, че Пеевски имал някаква несъвместимост през 2013 година, е повече от жалка.

Последва и нападение върху майката на Пеевски, която явно от години не живее в България. И добре прави, като гледаме помията, която ежедневно се излива в родната ни кочина. Защо преди 12 години Ирена Кръстева имала офшорни фирми. А защо да няма – къде е забранено на човек, занимаващ се с бизнес, да няма. Никъде. Просто в озлоблението си, че прожектираният водевил започва да изглежда несериозно, сценаристите му не се посвениха да нападнат и една възрастна жена.

Естествено последваха и дежурните глупости за адвоката на Пеевски, за баща му, за колегите му и техните родители, бившата ДС и прочие брътвежи – „кой кого бил създал“, достойни само за висотите на ума на Чобанов. За разлика от Прокопиев и другите сценаристи на водевила, които имат досег до комунистическото минало на страната ни по един или друг начин, то Пеевски няма. Нито родителите му са били комунисти, за разлика от родителите на Прокопиев и Христо Иванов например. Нито самият той помни този период от историята ни, защото през преломната 1989 година е бил едва деветгодишен.

И така, българският водевил „Пандора пейпърс“ е нищо повече от една изкуствено създадена истерия, която цели да удари предварително подбрани хора. Като Делян Пеевски. И то да го „удари“ с медийно изфабрикувани „доказателства“, защото в реалността няма нито недекларирани офшорки, нито милиони укрити доходи, нито активи за колосални суми, което се опита да ни внуши евтиния водевил на сценаристите Чобанов и кръга „Капитал“. А и идват избори. Каква по-добра дъвка от дъвката „Пеевски“ за елементарни политици, които няма какво друго да кажат.

Апропо, ще видите, че по нататъшните разкрития на българския водевил „Пандора пейпърс“, след Пеевски, вече няма да интересува сценаристите му. Излезе името на Николай Младенов – е, нещо стана ли. Някакъв особен медиен интерес, акции на ДАНС, данъчни проверки. Нещо да сте чули. Нищо. Ще видим и кога или въобще дали ще станат публични и онези още 200 българи, фигуриращи според сценаристите в офшорните разкрития. Защото след като целта на водевила - Пеевски вече не е на дневен ред, завесите на водевила „Пандора пейпърс“ безшумно ще се спуснат.