При кандидатите на избори има два вида мотивация на хората - личностен и професионален. За две седмици видяхме доста личностна мотивация. Тя се появява, когато искаш да възстановиш собственото си равновесие. Това коментира пред Нова телевизия психологът Ани Владимирова. 

"Например имаш някакво отделяне от професионалната гилдия. След това очакваш да се справиш в политическото поприще - не успяваш или има компромати срещу теб, тогава се възбужда личностната потребност на егото да се реабилитира. Човек може да стане враждебен. Това при всички случая е лош пример при политиците и те отблъскват с поведението си", обясни тя. 

"Докато при едно професионално поведение - хладно, разумно и достатъчно свързано с човека, при него хората ползват професионалния опит и каквито и да са резултатите, човек е подготвен и може да ги приеме рационално", добави тя.

Психологът призна: "Много пъти гостувам преди избори, но този път знанията и опитът не ми вършат работа. Парцелирането на партиите и тяхната крайна индивидуалност за видими за всички. Таргетирането на хората по възраст, по социални критерии, по местоживеене също е много явно. Но това някак си не може да ни обясни това подобно на фанатизирано нежелание да приемеш чуждата гледна точка, да разбереш потребностите на човека. Това ме накара да се замисля, че информационният шум, пропастта между поколенията, информационният хаос, в който живеем, доведе до крайна дезадаптация на хората и те гласуват с една-единствена цел - да запазят идентичността си, за да не полудеят". 

"За мен тези избори са повече намиране на собствената идентичност и нейното затвърждаваме, отколкото рационални решения", допълни психологът. 

Тя посъветва да започнем да преодоляваме отчуждението и да си позволяваме да сме свързани - нещо, което започва да се появява напоследък.

Владимирова коментира и предизвикателствата пред психологическото състояние на кандидатите в местните избори: "Ако мотивът ти за участие е личен и се води от егото, ти ще влезеш в много артистични изживявания и представяния, от които след това много трудно ще излезеш, защото те ще са се отпечатали в твоя емоционален опит. Докато ако влезеш професионално и имаш конкретни цели, с които виждаш до каква степен се справяш, след това много по-лесно ще реадаптираш поведението си и ще продължиш по пътя, който си поел".

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук