Броят на ваксините срещу Covid-19, приложени за един ден в Обединеното кралство, отбеляза нов рекорд за третипореден ден, съобщи Би Би Си.

В събота са поставени общо 873 784 дози, срещу 711 157 в петък. В Twitter премиерът Борис Джонсън благодари на "всички, които участват".

Над 27,6 милиона души във Великобритания - повече от половината възрастно население - досега са получили поне една доза ваксина. Борис Джонсън, който получи първата си доза от ваксината на AstraZeneca в петък, каза: "Благодаря на всички участващи и моля, излезте напред за ваксина, когато бъдете поканени да го направите."
 
 


Сър Саймън Стивънс, главен изпълнителен директор на NHS England, добави: "Само за един ден ваксинирахме еквивалента на цялото възрастно население на Ливърпул, Саутхемптън и Оксфорд, взети заедно."

От ваксинациите, приложени в събота, 752 308 са първи дози и 91 977 са втори, което означава, че 2 228 772 души в Обединеното кралство са напълно ваксинирани с две дози. 

Половината от всички пълнолетни във Великобритания са получили първата си доза ваксина срещу коронавируса, похвали се министърът на здравеопазването на Обединеното Кралство Мат Ханкок, в края на миналата седмица. Това пише в свой коментар Жени Павлова от Лондон, медиен експерт и журналист, цитирана от БНГЕС.

„Вчера ваксинирахме повече хора от всеки друг ден“, написа Мат Ханкок в Twitter. „Радвам се, че мога да кажа, че сега сме ваксинирали ПОЛОВИНАТА от всички пълнолетни хора във Великобритания. Ваксинационната кампания е национална история на успеха – и изходът ни от тази пандемия.

Премиерът Борис Джонсън се ваксинира в опит да докаже безопасността и ефективността на ваксината на „АстраЗенека“, която е поставена на около 40% от имунизираните.
На 22 март 2021г. статистиците на Острова отчетоха и най-ниската стойност на смъртните случаи от септември миналата година – 17.

Национална история на успеха или просто добра организация на процеса?

Ваксинационната кампания започва с ясни и достъпни за всички правила, публикувани на сайта на правителството и широко разгърната комуникационна стратегия. Всички желаещи да се ваксинират са разпределени в групи според възрастта, професията, заболяванията им. Критериите са ясни и прозрачни и не се правят изключения.

Личните лекари уведомяват своите пациенти чрез писма и sms за възможните дати. Ако пропуснеш да запазиш час, защото не ти е удобно, не се чувстваш добре или поради друга причина, следващата седмица ще получиш нов sms. Ако пропуснеш няколко възможности, твой ангажимент е да се обадиш.

Другият възможен начин да се включиш във ваксинационната програма е централизирано чрез здравната им система NHS, но задължително проверяват дали попадаш в групата, която в момента подлежи на имунизация. Няма зелени коридори, няма имунизиране на пиари.

Вашият час е 12:51 във вторник

Подобно съобщение получавате след като сте казал кой ден ви е удобно. Защо 12:51? Странно изглежда, но истината е, че всяка минута поставят ваксина в т.н. хъбове.

Това са специално определени места – не само здравни заведения, но и музеи, огромни кафенета и други пространства, които могат бъдат превърнати в безопасни и удобни центрове.

В определения час отиваш на опашката, която в първия момент изглежда стряскащо дълга, защото хората са се наредили през 2 метра един от друг. И докато пресмяташ колко време ще загубиш, до теб идва доброволец, който ти дава картонче с името ти и датата и часа на първата и втората ти имунизация.

Всичко е предварително подготвено, за да не се бавят хората. Опашката се стопява за минута, защото в този хъб в Челси има 18 кабинета, в които се правят ваксини. На входа се мери температурата на всеки преди да бъде упътен към съответния кабинет. Лутане няма, няма излишни движения- просто следваш цветната линия, която са ти посочили.

Координацията е безупречна, за да няма струпване на хора. Отново са включени доброволци, които не само съдействат за правилното движение на желаещите да се ваксинират, но и след всеки пациент дезинфекцират столовете и повърхностите, до които някой се е докоснал.

Преди да бъде поставена ваксината, лекар подробно разпитва за заболяванията, за приеманите лекарства и информира всеки за възможните реакции.

И не, не се подписва информирано съгласие преди да бъде поставена която и да е ваксина. Въпрос, който често се задава поради това изискване в някои държави.

Но да се върнем в началото - „Национална история на успеха или просто добра организация на процеса?“. Дали е успех ще се оценява след време. Днес можем да кажем само, че цифрите в Обединеното Кралство са повече от впечатляващи – от близо 70 000 нови случая на ден през януари до около 5 000 през последната седмица. А смъртните случаи - от над 1800 в най-черните дни до 17 на 22 март 2021г.

Със сигурност, обаче, премиерът Борис Джонсън може да се похвали с добрата организация на ваксинационния процес.