Изгонените руски църковни служители са прескочили правомощията си. Това каза пред bTV бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му те били активни и в Северна Македония, а основата им цел е била София и Скопие да има лоши отношения, за да не тръгне съседката ни по европейския си път.

„Руската православна църква винаги е била активна в политическия живот на Русия и особено в провеждане на политиките, които са приоритет на руското правителство. Патриарх Кирил е един от най-силните привърженици на Путин“, каза той и припомни, че църквата е обявила нахлуването в Украйна за "свещена война".

„Обхватът на руското разузнава е толкова дълбок, че обхваща почти всички аспекти на социалния политически живот“, подчерта Керемедчиев. Той посочи, че сред изгонените преди година 70 руски дипломати е имало много технически служители, учители, готвачи, които се оказало, че са с най-високи чинове в руското разузнаване. Т.е. руското разузнаване не използва дипломати активно за разузнаване, а използва хора на по-ниски длъжности.

"Смятам, че и тези църковни служители определено са прескочили совите правомощия като такива. Вижда се, че са били изключително активни и в Северна Македония, която е основна цел на руското разузнаване и тяхното желание България и Северна Македония да имат изключително лоши отношение", заяви той.

По думите му, един свещеник има пълен достъп до своите миряни и има неограничени възможности да влияе и да получава информация, използвайки включително и вярата на хората, които го посещават. "Тук вече трябва да се види с кои български граждани той е имал контакти, както направиха нашите северномакедонски партньори. Те започнаха разследване по какъв начин представител на руската патриаршия е имал достъп и с кои граждани е осъществявал контакт", коментира той относно изгонването на предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан.

„Руското разузнаване има всеобхватни методи да използва своите служители. Не се учудвам, че и руски свещеници са включени в тази мрежа“, допълни Керемедчиев.

По отношение на петимата българи във Великобритания, обвинени в шпионаж в полза на Русия, той заяви: „Обезпокоен съм, че тези хора са били силно активно участвали в организирането на избори на България зад граница“.

„Увеличавайки броя на заподозрените, трябва да поставим въпрос до колко са били активно ангажирани в изборите в България и доколко изборите зад граница са защитени от външно влияние", каза Керемедчиев и допълни, че е видимо, че не са и това го показват резултатите, които се показват зад граница.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук