"Случващото се в парламента прилича на предизборен дебат, но извън това прилича и на отговор на много драматичната ситуация, в която се намира страната, и на подготовка за голямото пренареждане и пренаместване на пластове, което предстои.

В тези драматични моменти, в които залогът за обществото става много висок, се налага да бъде напусната обичайната рутина на политическото поведение - повтаряне на опорки, да се извършват идеологически заклинания, заклеймяване на враговете и ентусиазиране на партийните ядра.

Отвъд това предстои сериозно раздвижване и разместване в политическото пространство. Това се вижда и в опита да се възстанови левицата". 

Това каза пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него правителство може да се сформира само около ГЕРБ:

"ГЕРБ правят всичко възможно, подавайки ръка на "Демократична България", защото "Продължаваме промяната" са неспасяеми". Видимо е, че ДБ не може да вземе завоя и започва да изпада от курса на историята".

ГЕРБ могат да си позволят и да направят правителство, и да не направят - те са в win-win ситуация в момента и това е голямата промяна, посочи Александров.

"ПП и ДБ се провалят в това да се справят със ситуацията и се оказват в глуха защита. ... Може би най-голямата загуба от тяхна страна е, че загубиха моралната кауза. ... Печелят силите на статуквото, т.е. нормалните системни партии", смята социалният антрополог.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук