"Проблемът с хеликоптерите стана обществен благодарение на Слави Трифонов и в неговото предаване се заговори за първи път от хора, които дойдоха и обясниха колко е унизително в Северна Македония да има подобна здравна услуга, а в България да няма", това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) в сутрешния блок на БНТ. 

"Сега се заговори за пореден път, защото това, което се случва е блестящ пример за начина, по който си мислеха, че трябва да се управлява държавата. Това е начинът им на мислене. 

Това е една подготвена от тях поръчка с цел да я контролират и да сложат свои хора и имам всички съмнения, че е било с цел да се вземат необходимите пари по пътеката. Имаше техен депутат- Георги Гвоздейков, който първо беше в парламента в нарушение, защото беше в накакъв борд на директорите, след което направиха тази държавна фирма за него. След което ние трябваше да го освободим като народен представител и да застане на чело на тази фирма, а те казваха, че не е така.

Но има един факт, който вероятно не знаете. В същия ден, в който го освобождават от Народното събрание (НС), Министерски съвет е отложило заседанието си с няколко часа. За да мине процедурата в НС и той вече да не е депутат и веднага да го назначат като управител на съответната фирма, която трябваше да стопанисва тези хеликоптери. 

Тогава се говореше, че има вкарани хеликоптери от една фирма и само чакаха да мине процедурата, за да може държавата да ги купи официално за сумата, която си бяха определили от Министерски съвет, от което разбирай Стефан Василев", заяви Йорданов. 

"Тъй като падна правителството, тези хеликоптери са били продадени, в момента няма такива и съответно заложената сума е по-ниска от реалната, за която могат да се купят тези хеликоптери. Цялата тази врътка на Кирил Петков и Асен Василев е да изконтолират 100 и не знам колко милиона, да сложат техен човек, който да управлява. Тези пари идват по плана за възстановяване и устойчивост, а интересното е, че са пренасочени към Министерството на здравеопазването. Правителството беше репило, че тези хеликоптери ще бъдат купени от Министерството на транспорта. 

Не би трябвало да правиш държавна фирма за тази цялата услуга и да нагласяш човек предварително, месеци по-рано. 

Съгласен съм, че трябва да има такова държавно дружество. Но си представете, че вие сте една водеща политическа сила в едно управление и реално държи всички финанси на държавата, залагате си предварително собствен човек, който да е начело на тази фирма, пренасочвате си парите. 

ГЕРБ крадяха по брутален начин - давам ви един милион за тази поръчка, но ще ви ги дам, ако вие ми върнаха половината. "Продължаваме промяната" (ПП) правят друго - има едни пари, слагаме си наш човек и ги пренасочваме към нас, взимаме си каквото трябва.

И в двата случая държавата губи. Не им пука за хората, интересува ги кой ще взема парите от дадена сделка. Ако се интересуваха от здравето на хората, то вече трябваше да имаме такава служба и такива хеликоптери. 

Няма никаква разлика между тези, които са управлявали досега и тези, които бяха водеща политическа сила последно. Няма разлика между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Не им пука за хората, просто механизмите им са различни. Това е истината", категоричен бе Йорданов. 

"Концентрираха се върху изборния кодекс, защото през март ще има нови избори. Конфигурацията в момента е такава, че няма как да се състави правителство или ако се състави ще бъде толкова отвратително, че не им стиска да го направят, защото ще трябва да управляват с ГЕРБ и ДПС. Единствените, които правят някакви лупинги в тази посока да се подмазват, но пък се раздават най-много, са БСП. 

Тези в парламента не са народни избраници в смисъла, на който ние трябва да си го представяме и да работят за нас. Те работят за себе си. Тези в парламента имат война помежду си за това как да се нагласят, че на изборите през март да вземат повече гласове.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" настояват за машинното гласуване, защото се оказва, че май наистина контролират софтуера. Знаете, че може да бъде програмиран така, че да дава каквото трябва. Мисля го, има секции, които знам какво се се случвало.

Трябва да са машини, но други. Защото пък хартията обслужва ГЕРБ и ДПС, които контролират вота по този начин. И в двата варианта няма добър изход за българските избиратели", допълни бившият депутат от квотата на ИТН. 

"Кирил Петков може да говори всякакви неща, но той е патологичен лъжец. Той е казал на БСП: "Ще ви дадем кодовете и на вас ще ви се вдигне резултатът с 4 %". Това е цялата фраза.

Този човек, който управлява "Информационно обслужване" на машинното гласуване е трябвало да бъде уволнен от първия служебен кабинет. След някаква среща между него и тогавашния премиер Янев не е уволнен. Не знам как да си го обясня. Касиране на вота би трябвало да го направят тези, които са в парламента, след като има ясни предпоставки за фалшифициране", допълни Йорданов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук