Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени, обяви в неделя служебният министър Кирил Петков в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР, пише tribune.bg.

По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона (!?!).

Странната заявка не остана незабелязана сред политици и журналисти, които изтъкнаха в свои публикации, че целият финансов ресурс в ББР е десетократно по-малък.

Румен Петков, председател на АБВ
Кирил Петков надмина себе си. Обяви, че атаката срещу него се дължи на това, че е спрял процес на даване на 850 кредита по около 50 млн. средно. Това са 42 млрд.  (надявам се е ясно, че няма банка с такива пари). Петков живее от лъжата и за лъжата, и то с удивителна неграмотност.

Също така сподели, че не си е започнал политическия проект, защото бил служебен министър и трябвало да бъде безпартиен. Такова изискване нито има, нито някой е поставял (Янаки Стоилов е ясен пример).
Лъжа + неграмотност + некомпетентност. Трябва да се види от всички ни. Особено от един от нас.

Миролюба Бенатова, журналист
Според това интервю излиза, че с промените в ББР са спрени подготвени за даване  850 кредита по, средно, 50 милиона. (по думите на министър Кирил Петков). Това не  са ли 42 милиарда. Или има някаква грешка в някое от изходящите числа?

Димитър Байрактаров, журналист, бивш народен представител
Уважаеми г-н министър,
Ако това, което твърдите в интервюто си със Силвия Великова от 12,41 минута е истина, а аз не се съмнявам, че Вие казвате само истината, то това означава, че Българска банка за развитие (ББР) е разполагала с над 42 000 000 000 (четиридесет и два милиарда) лева! Този факт, за който твърдите Вие сам, означава, че на управленския екип на ББР преди Вашето назначение като министър трябва да му издигнем паметник, а Вие трябва незабавно да бъдете уволнен!

Вашите твърдения, в които аз не се съмнявам, че са истина показват, че Вие сте уволнили мениджъри, които са успели да създадат активи за над 42 000 000 000 (четиридесет и два милиарда) лева, което превръща ББР в банков тигър и определено  българската държава може да бъде абсолютно спокойна с такъв финансов актив на разположение, а мениджърския екип може спокойно да си закупи частен самолет като награда за постигнатия резултат!

Дори не смея да си помисля, че Вие г-н министър, сте уволнили толкова способен мениджърски екип, който е реализирал този колосален финансов резултат!

Явор Дачков, журналист
Кирил Петков заяви днес, че е спрял раздаването на кредити от ББР на стойност около 42 милиарда лева (активите на банката са за около 4 млрд.). По този повод - едно старо видео с него от 2016 г.