В нощта на 3 януари 2020 г. се случи нещо, към което Тръмп беше тласкан от група американски „ястреби“ и от което го сдържаше балансираната част от неговото обкръжение.


Със заповед на президента на Съединените щати, главния архитект на иранската външна политика, „външното знаме на Ислямската република“, командирът на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) генерал Касем Сюлеймани беше убит. Това действие на САЩ ги поставя на ръба на истинска война с Иран. Война, в която може да се включи целият Близкия Изток, и не само, пише "Поглед инфо".

Всяка война има своите палежи. Някои от тях са в режим на дълбока конспирация. А някой, напротив, винаги викат публично „Иран да се бомбардира!”. Към последните, разбира се, се отнася групата на Майкъл Ледин - Джон Болтън.

Работейки заедно в Института за американско предприемачество, тези двама приятели бомбардираха тримата президенти на САЩ - Буш-младши, Обама и Тръмп, с бележки и доклади, призоваващи за война с Иран.

Важно е да се отбележи, че според разсекретените военни материали за войната с Ирак, вариантите за ликвидация на Сюлеймани са разработвани по време на управлението и на тримата президенти.

И когато Болтън стана съветник на Тръмп по национална сигурност, неговият приятел и “гуру” Ледин се обърна към него с отворено писмо с искане да повлияе на Тръмп да заеме най-категорична позиция по отношение на Иран и да постигне смяна на режима там по всякакъв начин.

Както знаете, Тръмп отказа услугите на Болтън. Но Болтън не е последният човек в “дълбоката американска държава”. И, дори да е в неофициални позиции, разбира се, той продължи да изпълнява ястребовия си план. Следователно, след убийството на Сюлеймани, Болтън беше един от първите, които поздравиха всички, участвали в операцията, за ликвидирането на водача на КСИР. Много странно поздравление от човек, който официално не участва в тази ликвидация.

Сега за това, което Ледин направи през последния месец преди убийството. А той е много последователен. Той продължи да подпалва. На уебсайта на онлайн изданието на списание Front Page Magazine (САЩ) през декември 2019 г.

Ледин публикува три статии за Иран. В първата от 3 декември „Революцията в Иран. Новото поколение иска да сложи край на Ислямската република и да възстанови свободата ", той описва “ужасите от потушаването на протестиращите в Иран", пише, че държавният секретар на САЩ Помпео е получил 20 хиляди съобщения от иракчани за репресии срещу хората в страната. И завършва статията с думите: „Отмъщението ще се стовари на убийците“. 

Втората статия от 18 декември „Иранската революция. Какво Тръмп трябва да направи по-нататък” говори за това как САЩ и Израел започнаха да унищожават банковата система на Иран - чрез подпалване на стотици банкови клонове чрез своите агенти и откриване на сметки на 20 процента от населението в социалните мрежи. Ледин завършва тази публикация с призив към Тръмп да подкрепи пряко иранската революция. С други думи, да участва пряко в преврата в Иран, да се обърне към гражданите на Иран.

Третата статия от 27 декември „Войната за персийското наследство. Дойде време за печеливша стратегия” е посветена на броенето на жертвите от потушаването на протестите в Иран (броят на смъртните случаи е 1360 души и десет пъти повече ранени). В края има апел към американското ръководство:

 „Режимът в Техеран е във война с нас. Стига речи. Дойде време за печеливша стратегия." Както можете да видите, Ледин осигурява прилагането на класическата "стратегия на напрежението".

Но след това следва основната му стъпка. На страниците на The Epoch Times (САЩ) на 2 януари 2020 г., ден преди убийството на Сюлеймани, се появява статията на Ледин „Променил ли е Тръмп позицията си в Иран?“ 

В нея Ледин пише, че след спасяването на режима на Асад в Сирия (в чиято защита активно участва в боевете срещу “Ислямска държава” и Корпусът на стражите на Ислямската революция начело със Сюлеймани), върховният лидер на Иран Хаменей заключи, че Тръмп не е готов да атакува Иран. Следователно, след Сирия Сюлеймани, по споразумение с Хаменей, се премести в Ирак и Ливан.

Според Ледин именно под ръководството на Сюлеймани е организирано нападението срещу американското посолство в Багдад. Ледин изразява надежда, че сега Тръмп е готов да нанесе удар върху режима в Иран.

И за това, според Ледин, са налице всички подходящи условия: безработицата нараства в Иран; зимата наближава, но е трудно да се намери мазут за отопление; огромна инфлация; само 200 евро доход на средно семейство на месец. „Ако Тръмп стигне до извода, че няма как да се справи с този ужасен режим, той може да посвети енергията си да го промени”, пише Ледин.

Разбира се, не само групата Болтън-Ледин оказва влияние върху решението на Тръмп да елиминира Сюлеймани. Не последна роля, очевидно, трябва да бъде дадена на онези, които посъветваха Тръмп чрез убийството на иранския генерал да си върне загубената част от електората поради цялата неразбория с импийчмънта.

Всъщност "обикновените" американци обичат каубои, които стрелят точно първи и убиват враговете си. Не на последно място роля изигра позицията на израелските приятели на Тръмп, които дълго чакаха подобни действия от страна на САЩ по отношение на Иран.

Но Болтън и Ледин със сигурност заемат не последно място в класацията на подпалвачите на войната.

Превод: В.Сергеев