В последните месеци свалянето на американския военнен дрон, нападението и унищожаването на саудитската петролна инфраструктура и други деструктивни действия, провокираха остра реакция на САЩ с възпиращ ефект срещу последващи подобни действия. Това написа във Фейсбук основателят на Евро-атлантически Център за сигурност Цветан Цветанов по повод нап

"В резултат беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани - архитект и оперативен командир на усилията на Иран за контрол над така наречения шийтски полумесец, обхващащ територията от Иран до Ирак през Сирия и Южен Ливан. Да припомним и стотиците загинали войници на оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак, както и други страни като Сирия'', допълни той.

"В този контекст ответната реакция на САЩ представлява отбранителен отговор с ясно послание, а именно, че САЩ няма да толерира продължаващи провокации. Предизвикателството пред световните лидери сега е да се открият правилните механизми за деескалация на напрежението'', завърши Цветанов.



Тръмп предупреди Иран: Държим на мушка 52 важни цели, ударът ще е силен!

Припомняме, че до напрежението се достигна след като Сюлеймани беше убит в петък при удар с американски дрон, нанесен срещу конвоя на генерала на летището в Багдад. от тогава САЩ и Иран си разменят заплахи. 

По-рано днес Тръмп заплаши, че САЩ ще удари "много бързо и много силно" по 52 цели в Иран, ако бъдат нападнати.

Заплахите на американския президент бяха в отговор на заканите на Иран да отмъстят за смъртта на генерал Касим Сюлеймани. После от иранска страна заявиха, че САЩ няма да се осмелят да ударят.

Иран отговори на заплахата на Тръмп за удар по 52 важни цели

"В хода на евентуален конфликт в бъдеще, в който се съмнявам, че ще имат смелостта да нанесат удари, ще стане ясно какви са тези числа - 5 и 2", допълни командващият въоръжените сили на Иран Абдулрахим Мусави.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!