Бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев реагира на записите от Националния съвет на "Продължаваме промяната", изнесени по-рано напусналия партията на Кирил и Асен Радостин Василев. Вълчев коментира частта, която бе негов ресор при правителството на Бойко Борисов, а именно образованието. 

Той припомня думи на кандидат-премиера на ПП Николай Денков в така нареченото "ротационно правителство". Ето какво точно написа той: 

Помните ли колко пъти и колко много Николай Денков и ПП говореха миналата година за деполитизация в образованието и държавната администрация?

А ето какво си хортуват на партийния форум преди седмица:

Асен Василев:

“До две седмици трябва да изчистим кадрите по места. Законно, незаконно няма значение. Шефове на дирекции и регионални служби, всичко. 

Ако някой иска да е министър в този кабинет, той трябва с кръв да се подпише, че ще прави чистки.

Финансите и образованието са готови веднага за смени.

Ще се пуснат веднага конкурсите за РУО-тата, 500 директори. “

Николай Денков:

“С Лена бяхме започнали един такъв процес. В образованието бяхме започнали и може много бързо да се стартира, след като се влезе. Това трябва да бъде една от основните задачи за подготовка преди да се влезе в МС.”

И десетки пъти повтарят как ще назначават “наши хора”.

Поголовни законни и незаконни уволнения и назначения в деполитизирани по закон системи. 

С единствената мисъл как да назначат “наши” хора. Без дума за ефективност и качество на работа на институциите. 
Преди година Денков говореше за деполитизация в образованието, докато правеше политически назначения.

Пет началника на регионални управления назначи и всичките политически назначения - тъщата на брата на депутата от ПП, лелята на министъра от ПП, съпругата на местния лидер на единия коалиционен партньор, кандидата за общински съветник на другия, партийният функционер на третия. 

Говореше за деполитизация, докато ПП подготвяха партийни списъци за назначения на директори на училища. Не успяха, само заради правния нихилизъм и амоьторщина си - изготвиха очевидно незаконосъобразна наредба, която съдът спря. 

Това им е “деполитизацията”. Параван за политизация. Фалшива като цялата “Промяна”.

(От фейсбук, заглавието е на редакцията)

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук