Не може да се говори за феномен, а за някакво съвпадение. Хората, извършили последните банкови обири и грабежи от офиси са различни, говорим за съвпадение. Затова мисля, че министър Младен Маринов е прав, че са извършени спонтанно. Това заяви в предаването "Плюс/Минус" криминалният психолог Тодор Тодоров по повод последните банкови обири у нас.

"Има различни фактори, които карат подобни хора да обират банка или офиси. Това са хора с зависимости - или хазартни или наркотични. Хазартните зависимости са много по-тежки от наркотичните, това ми е показала практиката до момента.

По думите му при хазартните зависимости по-трудно се разбира за тях. Трябва да си решат някакъв моментен проблем. Едните решават да направят кражба, а другите грабеж. Не може да нямаш никакви предишни престъпления и хоп - грабеж", обясни още Тодоров.

Според него обирджията си отделя достатъчно време, за да проучи обекта къде има камери, кога се изнасят парите и т.н.

"Адреналинът е на много високо ниво и всяко нещо, което може да провокира агресия - трябва да се избягват от хората, които са вътре в банковия офис по време на обир. Винаги е по-добре полицията да работи по разкриване на въоръжен грабеж, а не по грабеж и убийство", каза той и добави, че ако трябва да се избира между парите или живота -  да се избере парите.