Икономическият и политически анализатор Кузман Илиев написа експертен анализ в социалната мрежа за някои от най-горещите и проблемни теми по света и у нас.

Вижте коментара на финансиста без редакторска намеса:

На депутата глобалист му е през мандата за родния предприемач

Нашите народни представители трябва да се подложат на хипноза, за да стане ясно чии народни представители са точно - защото иначе няма обяснение какво точно се случва.

Богатите държави ни налагат глобална корпоративна ставка от 15 на сто за големите мултинационални и национални компании с 750 милиона евро приходи (скоро и за малки и средни фирми - няма да има мърдане!). Дразним ги с ниски данъци хората, дъмпинг им правим, видите ли…

Азбучно икономическо правило е, че данъците трябва да са ниски, за да растем догонващо и изпреварващо! Така се капиталообразува - машините, индустрията, смелите стартъпи от нулата - не падат от Марс. Без начален капитал, с високи данъци и брутална бюрокрация - предприемачество няма. Често се пита: а какво помогнаха ниските данъци? Вдигнете ги и почакайте - който мисли, че не може по-зле, греши!

Когато на Запад ставаха богати, данъците бяха ниски. Днес харчат, за да си пазят социалния мир и да ухажват малцинствата - и вдигат данъците безбожно. Различен ни е жизненият цикъл на икономиките, така да се каже.

Понеже налагането на такава ставка убива конкурентоспособността на административно затлачените малки - и е равносилна на стопанско изнасилване, - нашите евроатлантически партньори снизходително предвиждат облекчения - конкретно за фирми, правещи преки и трайни инвестиции в реални и активи, за реинвестиции в конкретната държава.

Да, ама не! Нашият доморасъл депутат иска да се докара, та да не го помислят, че нещо се опъва или че защитава родния бизнес - сакън, не, не бива!!! България се очертава единствената европейска държава, която сама се лишава от такава глътка въздух за бизнеса си. Уникални, както винаги!

Във финансовата комисия хората рязко приемат на юруш най-тежките форми на бремето, сипано с лъжицата отгоре. Без грам мисъл - както за МРЗ приеха формула, която бе дадена само за пример, или сега за дерогацията за руския нефт (отлагането) от Брюксел - сами държаха по-рано да падне, независимо има ли риск за количествата горива, няма ли?!

Естествено, на съперниците на Европа и България им е най-гот да сме тъпи и бедни. Тогава няма нужда да се напъват - ние сами се осакатяваме. Хипнотизирани, сервилни или алчни - няма значение какви са пратените от суверена в НС. Крайният резултат е важният - а той не е “готин”!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук