"Че е политически акт, е съвършено очевидно. Става дума за лично политическо профилиране в евроатлантическото пространство – в национален и международен план, от страна на премиера."

Това мнение изрази в интервю за БНР Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, бивш посланик на България в Лондон, по повод изгонването на десетки руски дипломати от страната ни. 

"Това е своеобразен опит да се приватизира евроатлантическата идея в българската политика, вероятно с цел на професионално профилиране в международен план, както и за отваряне на врати за евентуално бъдещо политическо сътрудничество с други формации в национален план."

Според Кючуков отношенията ни с Русия са достатъчно обтегнати, намират се дори в най-ниската си точка и това "просто се превръща в поредното звено в една конфронтационна спирала, в която са влезли тези отношения"

"Тази акция е съобразена с днешната конюнктура, но не е съобразена с утрешния ден, когато, рано или късно, тази война ще приключи и ние, Европа, ще трябва да мислим за нормализация на отношенията с Русия", заяви дипломатът.

Натрапва се усещането за рецидив, посочи Кючуков.

"Когато външната политика е резултат от еднолични решения, което я прави хаотична, конюнктурна, аматьорска, както беше в продължение на десетилетие."

"Това очевидно беше политическа демонстрация в полето на дипломацията. Тя не решава нито един проблем. По този начин България се доближава все повече до кръга на т.нар. ястреби спрямо Русия, за които приоритет е не спирането на войната, а наказването на агресора, без значение от цената. Като същевременно се отдалечава от тези държави в Европа, за които първостепенна задача е прекратяването на военните действия", коментира Кючуков в предаването "12+3".

Експертът нарече действията на премиера в оставка "опит за демонстрация на лоялност спрямо преобладаващите настроения в момента", но изтъкна, че е далеч от професионализма в дипломацията.

"Обявяване на решението от страна на премиера на държавата е, меко казано, нестандартен подход. Обикновено това се прави със съобщение на Външно министерство, ако изобщо се направи публично."

Не става дума за персона нон грата, а по-скоро за политика нон грата, категоричен е Любомир Кючуков.

"Това е санкция от българската страна, от премиера, за определена политика – руска политика. Персоните в конкретния случай са по-скоро бройки, а не личности, които са извършвали съответните неприемливи дейности на територията на България."