Правителството на австрийския канцлер Себастиан Курц, което бе свалено с вот на недоверие на 27 май, падна жертва на русофобска кампания, заяви пред журналистите в Словения министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, пише електронното издание Sarajevo Times, цитирано от Фокус.

„Русофобията сега е мода, можете да извлечете някои позитивни дивиденти от „големите братя“ и можете да обвините руснаците за всичко на принципа „много вероятно“, въведен от британския премиер Тереза Мей. Това е много модерно“, заяви Лавров.

„Заслужава да се отбележи, че независимите медии на Запад, които разказаха историята, че момичето е рускиня, по-късно започнаха да говорят, че е „руско-говорящо“ и редовно споменаваха това“, отбеляза Лавров. "Сега, когато е потвърдено, че става въпрос за студент от Босна, те не съобщават широко за това“.

„И така, призовавам представителите на средствата за масово осведомяване, които са тук, да бъдат обективни и да пишат за всичко, което наистина се случва“, каза той.

В средата на май германските медии Der Spiegel и Suddeutsche Zeitung публикуваха видеозапис, показващ, че тогавашният австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе се среща с неизвестна руско-говоряща жена, за която се твърди, че е свързана с руски олигарх. В клипа те обсъдиха плановете за закупуване на популярен вестник Kronen Zeitung и медийна подкрепа за предизборната кампания на Австрийската партия на свободата преди парламентарните избори през 2017 г.

По-късно Kronen Zeitung съобщи, че кадрите са били добре планирани и „руската жена“ се оказва босненска студентка. Видеото предизвика токсичен политически скандал в Австрия и Щрахе бе принуден да напусне поста си като вицеканцлер и като председател на Австрийската партия на свободата.

Канцлерът и председател на Австрийската народна партия Себастиан Курц отказаха да си сътрудничат с Австрийската партия на свободата, а след това беше създадено временно правителство, състоящо се от министри от Австрийската народна партия и експерти.

Впоследствие опозиционните партии в парламента отстраниха канцлера и неговото временно правителство с вот на недоверие. По-късно австрийският президент Александър Ван дер Беллен уволни кабинета начело с канцлера Курц. Той назначи министъра на финансите и заместник-канцлера Хартвиг Логер за действащ канцлер на Австрия.