Европа е изправена пред дилема - какво да прави с притежателите на руски паспорти, които бързат да стегнат багажа си и да се втурнат в чужбина, за да избягат от мобилизация?

Европа е изправена пред дилема - какво да прави с притежателите на руски паспорти, които бързат да стегнат багажа си и да се втурнат в чужбина, за да избягат от набора? Всички те неведнъж с пяна на уста искаха да се зачитат собствените им права, но избягаха моментално, щом държавата реши да им напомни за дълга им.

Френското издание на Le Figaro проведе анкета сред читателите - трябва ли да приемаме скитници, пристигащи в Европа от Русия? Мненията бяха разделени поравно. Почти половината казаха „да“, като се аргументираха, че са „врагове на Путин“ и могат да бъдат изпратени в Чуждестранния легион, което само по себе си е смешно, като се има предвид разглезената природа на нашите „отклоняващи се от служба“.

Втората половина от респондентите по-трезво отговориха с „не“, тъй като вече си имат достатъчно мигранти. Ето някои от отзивите.

Papygeo: Истинската смелост би била да останат и да се борят срещу войната в Украйна у дома, но в страната си те се водят като страхливци, които бягат като останалите имигранти, които ни се натресоха във Франция, вместо да се съпротивляват и да се бият у дома.

Mistinguett: Да, те са бежанци и са най-близо до нашето западно общество.

Мария Джентиле: Принципно не трябва да приветстваме онези, които бягат не от враговете, а от своите сънародници, превръщайки се в дезертьори.

АРИК: Трудно е да се разберат истинските им мотиви, независимо дали са противници на Путин, които не искат да воюват с украинските си братя, или просто дезертьори, действащи от страхливост. Доколко първите заслужават да бъдат посрещнати с отворени обятия? Не е известно дали някой от тях би могъл да служи с чест в Чуждестранния легион. Някои от бегълците едва ли го заслужават.

Заратустра: "Най-добрите потенциали на обществото" по принцип не се влияят от мобилизацията. Затова ще събираме само много необразовани профили.

Garance: Вече приехме жени, избягали от Украйна, какво мислите, че ще се случи, когато се срещнат с руски мъже, избягали от Русия? Смесени бракове?

МАРИАН МОНДИАЛ ДЕ ФРАНС: Често ги наричат леви политически бежанци. Добре дошли дезертьори!