Все още има шанс до януари 2024 г. България да влезе в еврозоната. Такова мнение изрази в ефира на Нова тв банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му българите не трябва да се страхуват от приемането на еврото, те  "трябва да се страхуват, ако руските танкове дойдат на жълтите павета, а не от влизането ни в Еврозоната", където са най-богатите европейски страни. Той допълни, че хората в държавите, които са в еврозоната, живеят по-добре.

„Възможно е да приемем еврото до 2024 г., ако има политическа мотивация. Виждам я в някои хора, например във вицепремиера Пеканов. Той прави всичко по силите си”, смята банкерът. 

Хампарцумян заяви, че от години цените у нас растат, но през 2022 г. скокът е по-рязък.

„Дано и продуктите да стават по-качествени с увеличението. Най-висок е скокът на цените при базовите продукти, които всички ползваме.

Има доста прогнози, че догодина инфлацията ще спадне и нещата ще се нормализират бавно. Освен това, има и сезонност в цените.

Нормално е януари и февруари пресните зеленчуци да бъдат по-скъпи, отколкото юни и юли. Търговците вдигат цените дотам, докъдето клиентите все още купуват”, поясни банкерът.

Според него има и редица други фактори, освен войната в Украйна и последиците от COVID кризата, за високите цени.

„Трябват нови енергийни политики. Модерната държава може да регулира нормите, но да говори за ценообразуване с веригите ще бъде едно пиарско мероприятие, което няма да е ефективно”, заключи Хампарцумян.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук