"Поражението на Украйна в настоящия конфликт заплашва с военен сблъсък между НАТО и Русия, е заявил министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде Европейская правда, като се позова на изслушването на Остин в Камарата на представителите.

"Aко Украйна загуби, наистина мисля, че НАТО ще се изправи срещу Русия“, е коментирал той.

Министърът също така е нарекъл "много тревожни оценките, според които руските войски продължават да настъпват на фронта и постигат успехи".

"Знаем, че ако Путин успее, той няма да спре. Той ще продължи да действа по-агресивно в региона. И други лидери по света, други автократи ще гледат на това и ще бъдат окуражени от факта, че това се случи и ние не успяхме да подкрепим една демократична държава", е добавил той, пише "Фокус".

По-късно Остин е уточнил, че в случай на поражение на Украйна на бойното поле застрашени могат да бъдат преди всичко балтийските страни.

"Ако сте от балтийска страна, много ще се притеснявате дали ще бъдете следващата. Те познават Путин. Те знаят на какво е способен. И честно казано, ако Украйна загуби, наистина вярвам, че НАТО ще влезе във война с Русия", е коментирал Остин.

В четвъртък (29 февруари) министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се изправи пред двупартийна критика от страна на законодателите за това, че дни наред е пазил в тайна от президента на САЩ Джо Байдън неотдавнашната си хоспитализация.

Демократите в комисията на Камарата на представителите са насочвали въпросите по-скоро към войната в Украйна, пише Bloomberg.

Адам Смит, демократ от Вашингтон, е обвинил Остин за начина, по който се е справил с хоспитализацията си, но е заявил, че администрацията на Байдън е изпълнила добре всички изисквания за национална сигурност в негово отсъствие и разкритикува използването на  хоспитализацията на Остин за партийни нападки.

"Нищо не е накарало САЩ да изглеждат слаби" е заявил Смит, като е подчертал, че администрацията на Байдън е извършила предварително одобрени въздушни удари в Близкия изток, докато Остин е отсъствал.

 Демократите от комисията са използвали възможността да критикуват републиканците за това, че задържат американската помощ за Украйна.

От своя страна Остин е заявил, че руските сили ежедневно постигат "постепенни успехи" в Украйна, докато помощта се бави.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук