При огромен обществен и медиен интерес икономическият и политически анализатор Кузман Илиев представи гражданско движение "България може" на стилна церемония в столицата.

Чрез него ангажирани и отговорни българи обединяват усилия и действия за оказване на градивен натиск при вземането на ключови за родината ни решения. 

"България може да е икономически мощна и богата, за да бъде уважавана", заяви председателят Кузман Илиев пред събралото се мнозинство, сред които бяха уважавани представители на политиката, икономиката, бизнеса, медиите и науката.

"Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим България. Ако преди 3-4 години говорехме за "Зелената сделка“ като нещо в бъдещето или за конфликта в Украйна като нещо, което няма да ни застигне, днес те чукат на вратата ни.

Министър-председателят ни смята, че е нормално и няма никаква тема табу да говорим за война между НАТО и Русия, която ще се води в Черно море. Трябва да има граждански отговор на това нещо", категоричен е Кузман Илиев.

Кузман Илиев не пожела да посочи конкретни имена, които са се обединили около движение "България може“.

"След един месец съм склонен да говоря за това кои хора са го подкрепили. Има доста личности – преподаватели, хора от бизнеса, общественици, които усещат, че е дошъл момент гражданската енергия и сила да се структурира и да започне да се чува". 

Мястото на България е в Европа, заяви още Илиев, но поясни:

"Но Европа, която е силна и уважаваща себе си. И една България, която да бъде чувана в Европа. Не може да си безгласната буква, на която само се спуска и нарежда. Страната ни може да каже в рамките на НАТО, че война в Черно море означава ликвидиране на България. Ние мълчим. В ЕС да кажем, че трябва да преосмислим "Зелената сделка“, защото не може да си затворим енергетиката". 

Ако партията е единственият инструмент да се участва в политическия живот, защо движението да не прерасне в партия, заяви той.

"Съвременните партии би трябвало да представляват електорални платформи, които да дават възможност на качествени хора с каузи да участват на избори. Сега партиите са структури, подчинени на някакви бизнесмени, които искат да овладеят политиката за техен кеф. 

Целя се в нормалните българи. Тези хора, които искат нормални доходи  и сигурност. Не искат да воюват с Русия. Уважават Америка, но харесват Америка на Тръмп, не на Байдън".

Кузман Илиев коментира случващото се в съдебната система. 

"Нещата си продължават с пълна пара и тези реформатори, които трябваше да направят нещо, по-скоро бяха погълнати и завъртени от политическия ни водовъртеж".

Моята интуиция подсказва, че няма да има никакви проблеми с ротацията, посочи още той в предаването "Нещо повече".

"Нашите евроатлантически партньори не искат да има проблем. Тук има едни игрички, в които господин Борисов и господин Пеевски се подиграват на своите младши партньори в сглобката. Това обаче се случва на гърба на нормалните българи. Става дума за политически цирк".

Илиев вижда своето активно участие в политическия живот.

"Българските политици сега не защитават националния интерес".

Той обясни какви са шансовете на страната ни за влизане в еврозоната през 2025 г.

"Ако зависи от обективните правила – никакви, ако зависи от политиката – огромни, а то зависи от политиката. Европа иска да направи дигитално евро - това е пълен контрол над гражданите".

Кузман Илиев смята, че България се намира на кръстопът – "или ще тръгнем да се модернизираме бързо, или ще продължим да затъваме".

Според него Шенген вече не съществува. А ако продължаваме така, ЕС също няма да издържи дълго. 

"Идеята на ЕС не е да война и да направи "Зелена сделка“.

Кузман Илиев ще предложи да се направи меморандум, с който експерти да извършат предоговаряне на "Зелена сделка", като се отчетат интересите на гражданите.

По време на събитието бе представена и хартата на "България може", която представя 15 точки, в които е описано какво трябва да се направи, за да просперира родината ни.

В рамките на месец Кузман Илиев ще обяви личности и организации, които подкрепят идеите в Хартата и Меморандум за предоговаряне на Зелената сделка в полза на българската икономика.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук