Малко по малко, парите във физическата им форма изчезват от нашето ежедневие и биват заменени от дигитални плащания. Този процес обаче не е толкова бърз, колкото някои от борците срещу банкноти и монети се надяват – макар технологията вече да е достъпна.

Използването на пари в брой има своите недостатъци. Първо, печатането на пари отнема на всяка държава значителни ресурси всяка година – между 0.29 и 0.72 % от брутния вътрешен продукт. Второ – пари в брой масово се използват от престъпни организации.

От своя страна, електронните методи за плащане дават изключителна свобода на ежедневието ни. С развитието на новите технологии става все по-лесно да плащаме за стоки и услуги само с телефона си.

Редица държави вече са обявили истинска война на парите в брой.  В Швеция, например, търговците имат право да отказват да приемат кеш. Любимата на мнозина шведска група „Абба” има в дискографията си световния хит „Money, money, money”, но музеят посветен на поп звездите в Стокхолм не приема пари в брой. 

Във Франция половината от всички плащания се правят чрез банкови карти. Подобни транзакции се увеличават средно с 8% всяка година, посочва в свой пространен материал „Фигаро”.

Изненадващ е случаят със Сомалия. Една от най-бедните държави на света, Сомалия е въвела специална платформа за мобилни разплащания. Със средно по 30 мобилни плащания за месец, гражданите на Сомалия са много напред от средното за света, което е 8,5, пише онлайн изданието „Конвърсейшън”.

В България тази война срещу кешовите разплащания придоби формата на законопроект, внесен от финансовия министър Владислав Горанов. Текстовете предвиждат ограничаване плащанията в брой – от 1 август да са с таван до 5000 лв., а от началото на следващата година – до 3000 лв. с цел да спадне до 1000 лв. през 2019 г.

Сериозната промяна беше представена като мярка срещу плащанията „под масата”.

Основен аргумент против електронните плащания е свързан с неизбежната следа от лични данни, които една транзакция оставя в интернет. В XXI век, подобна информация е равностойна на злато за хора с нечисти цели.

„Парите, които можеш да държиш, помиришеш и почувстваш все още доминират. Европейците и особено Французите са все още силно привързани към тях” коментира пред „Фигаро” представител на Френската централна банка.

Добре известен факт е че носенето на пари в брой кара човек да се чувства сигурен. Освен това, то дава свобода да плащаме за неща, без да разчитаме на електронни устройства със съмнителна сигурност. За това свидетелства парадоксалното на пръв поглед увеличаване на количеството банкноти във Франция – 7% повече през 2016 г.

Тези навици и нагласи, разбира се, еволюират заедно с обществата, които са ги създали. Напълно възможно е в бъдеще всички плащания да стават по електронен път, но на този етап банкнотите в буркани и под дюшеци са сред нас и не мислят скоро да си тръгват.

По материали от чуждестранния печат и bTV