През 2014 г. стана ясно, че мрежата на Цветан Василев от платени „журналисти“ - тролове, захранвани с откраднатите от КТБ пари, освен в България, се е разпростряла и на Запад.

Тогава в няколко публикации в австрийското издание „Дер Щандарт“, кореспондентът на вестника от Истанбул Маркус Бернат, пристрастно защитаваше ограбването на трезора от Василев, представяйки финансовия фараон като жертва, вместо като съсипател на четвъртата по големина банка в България, какъвто всъщност е.

От публикации по това време стана ясно, че самият Василев се е хвалел, че Бернат е бил на заплата при него от 15 000 евро на месец, плащана му от мустакатия аферист. Припомняме, че Бернат беше автор и на фалшивата новина през 2014г., че австрийската полиция уж била поискала ареста на Делян Пеевски заради мнимите заплахи към Цветан Василев.

След като Василев се укри в Белград, очевидно кранчето към Бернат е било спряно, защото повече от три години мълчанието на подвизаващият се в Истанбул „журналист“ беше видно.

Тази седмица обаче Василев пак е натиснал бутона на дългогодишния си австрийски  приятел, защото в „Дер Щандарт“ отново се появи материал, подписан от Бернат, пълен не само с инсинуации, но и с откровени лъжи. Съзнавайки, че връзките му с Русия и с руския олигарх от забранителния списък на САЩ Константин Малофеев, са повече от очевидни, поради което няма как да се представи зад океана като борец за правда, докато същевременно договаря поредната сделка за активите на КТБ с руските си приятели Луврие и Косарев, Василев очевидно е решил да спретне ново активно мероприятие.

В материала, „разкриващ“ връзките на Русия с България и нейното влияние в страната, накрая Бернат заявява, че Москва можела да разчита освен на БСП, „Атака“ и Марешки, който искал референдум за излизането от ЕС и НАТО, но така също и на ДПС и едва ли не на Пеевски, който за пореден път е представен като „олигарх“.
 
Позицията на ДПС и на Пеевски обаче по въпроса за членството на България в Европейския съюз и НАТО, както и тяхната подкрепа за евроантлантическата ориентация на страната ни, отдавна е известна в Европа.

ДПС е пълноправен член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), а неговият председател Ханс ван Баален нееднократно е изразявал позицията си, че именно ДПС е партията, която е ориентирана към европейското бъдеще на България. Така че, колкото и да им се иска на Василев, Маркус Бернат или на който и да било от другите платени клакьори, и в този случай няма да успеят да спретнат желаната интрига.

А Цветан Василев, вместо да активира пионките си и да се чуди за какво да харчи откраднатото от КТБ, по-добре да седне на подсъдимата скамейка и лично да изслуша обвинителния акт на прокуратурата против него.