С претопляне на все една и съща стара и абсолютно лъжлива информационна манджа се занимаваха неуморно три дни поред медиите от машината за манипулации у нас, пише "Монитор". Става дума за намирисващия вече на позагоряло от претопляне фейк за несъществуващи връзки между „Булгартабак“ и депутата и издател на „Телеграф медиа“

Противно на всякаква журналистическа логика (защото в случая на тези издания изобщо не става въпрос за журналистика), но напълно в духа на пропагандата, на която са царе, болтчетата на Фабриката за фалшиви новини стартираха седмицата с изтупване на праха от старата лъжа. И по всичко изглежда, че планират да я приключат по същия начин – с претопляне на все една и съща стара и абсолютно лъжлива информационна манджа.

Теория и практика на претоплянето на фейк менюто
Поредната акция срещу Пеевски, който се превърна в основен враг и на собствениците на тези медии, и на самите медии заради законодателните си поправки за КТБ и за прозрачност във финансирането на онлайн изданията стартира във вторник. Като повод беше взета информация, че „Булгартабак холдинг“ свиква общо събрание на акционерите, на което да се преименува.

Чисто икономическото събитие обаче веднага беше използвано от манифактурата за клевети за пропагандно-политически цели. За по-малко от час болтчетата от машината, създадена от подсъдимия Иво Прокопиев и пригласящите му Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев заляха интернет пространството с половин дузина фейкове, набъркващи по асбурден начин Пеевски в статиите си за преименуването на тютюневия холдинг.

Депутатът Пеевски няма абсолютно нищо общо с дружеството от 2016 г., когато продаде миноритарния си дял от общо 5% в него. Това обаче никога не е пречело на медиите на тези издатели да му пришиват не само несъществуващи връзки с дружеството, а дори контрол над него – обичай, който спазиха и в този случай. Тон зададе флагманът на Иво Прокопиев „Капитал“, последван веднага от останалите присъдружни сайтове на разградския бос - „Дневник“ и „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов Стояна Георгиева.

В хора се включи дори bTV, чиято новинарска емисия гарнира информацията за свикването на общото събрание на „Булгартабак холдинг“ с абсурден тюрлюгювеч, също намесващ името на Пеевски. Без каквито и да било реални факти.

В сряда същата вече остаряла (дори по стандартите за фейкове) новина за преименуването на тютюневия холдинг беше подхваната от „Фрогнюз“. Сайтът на агент „Академик“ на ДС Огнян Стефанов, играещ от години ролята на пресцентър на банкера-беглец Цветан Василев, се включи с ден закъснение. За сметка на това реши да компенсира, като доукраси още повече манипулацията. Освен че заяви, че нямащият нищо общо с „Булгартабак“ Пеевски провеждал „възродителен процес“ с дружеството, „Фрогнюз“ вкара и конспиративна теория. Според нея това се правело заради съдебно дело в Ню Йорк – друга любима опорка на Фабриката за фалшиви новини срещу депутата. Припомняме, че от 2017 г. насам Василев и говорителите му от „Фрогнюз“, не спираха да надуват балона по абсурдния иск на банкера-беглец по акта „Магнитски“. А след като той очаквано се спука, започна да надува балона за иск по закона РИКО, чийто край също е предизвестен.

Превъртането на фейка през различните болтчета от системата обаче продължи и трети ден, когато фалшивата новина отново бе подхваната от „Дневник“. Под претекста, че поднася „анализ“ на информацията за преименуването на „Булгартабак“, онлайн изданието на Прокопиев всъщност преповтори всички засегнати дотук опорки, като извади от килера още една – също толкова брадясала като другите.

Че „Булгартабак“ бил „замесен в контрабанда на цигари в доклад на турската Служба за борба с организираната престъпност, изпратен и до Интерпол“. Темата с въпросния доклад беше широко експлоатирана от Фабриката за фалшиви новини преди точно година до момента, в който стана ясен отговорът на турските служби на въпросите на българската прокуратура. А той дословно гласеше, че „действията на контрабанда на цигари касаят цигари със съответни марки, без да се твърди, че производител на тези марки е „Булгартабак“, както и че няма данни за извършено престъпление, нито за водени разследвания. Това, разбира се, не е споменато в новия фейк по темата, тъй като директно унищожава опорката, лансирана от автора на статията в „Дневник“ - че докладът бил неглижиран у нас, защото – видиш ли, службите за сигурност протежирали Пеевски.

Каква е причината за превъртането на една и съща фалшива новина в продължение на дни?
Истината е, че това се прави с една -единствена цел – при търсене на името на Пеевски в световната търсачка Гугъл да излизат всякакви очернящи го статии, за да бъдат убедени читателите, че е виновен дори за ланския сняг. Именно затова и последната стратегия на Фабриката за фалшиви новини е за фейк срещу него да бъде използван всеки информационен повод. Така, през последните дни, освен към информациите за преименуването на „Булгартабак“, името му бе пришито – отново без повод, и към дебатите в Народното събрание за окастряне на заплатите на депутати, които бойкотират работата на парламента. Поводът за дискусиите беше решението на БСП соцдепутатите да не влизат в пленарна зала и реално да не вършат законодателната дейност, за която са избрани. Течащата парламентарна драма е изцяло между управляващите и БСП, но изданията от манифактурата за клевети пришиват към нея и Пеевски, който е депутат от ДПС. Любопитният момент тук е, че той се превърна в мишена №1 у нас и финансираните от тях медии именно заради законодателните си инициативи. Това обаче, разбира се, удобно се премълчава изданията от манифактурата за клевети.