"За да има стабилен Бюджет 2022, трябва той да е подкрепен от мнозинството депутати в Народното събрание. Преди договаряне на политиките, не могат да бъдат оформени чертите му. Министерството на финансите е приготвило скелет, за да облекчи работата по окончателното оформяне на бюджета, но параметри в него могат да бъдат променяни". 

Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в периода 2001 - 2005 година. 

По думите му на теория е възможно да влезем в новата година без бюджет

"Подводни камъни може да има, възможно е забавяне на съставяне на коалицията. Реално е до 31 декември да не бъде приет бюджет, но изоставяне от две седмици или месец не е фатално, защото от 1 януари ще започнем да работим по параметрите на сегашния. Проблем би било проваляне на съставянето на управляваща коалиция". 

Велчев посочи, че бюджетът за следващата година трябва да отразява приоритетните за управляващите политики

"Гарантирам, че парите няма да стигнат за всичко и ще трябва да се правят сериозни компромиси. Ще трябва да се предвидят достатъчно средства за компенсиране на доходите заради инфлацията, за реформи във важни сфери като здравеопазване и образование, пари за анти Covid мерки. Трябва да има и сума за кампания за ваксиниране, което е по-ефективно, отколкото да тичаш след събитията". 

Според него трудният период ще се изчерпа до края на зимата, тъй като високи цени за енергийни източници обикновено са преходни, инфлацията също.