Бъдещият руски разрушител „Лидер” от проект 23560 ще стане „най-мощно въоръженият боен кораб в света” и ще може да бъде достоен конкурент на своите задгранични съперници, пише американското военноисторическо списание Military Watch. Характеристиките на „Лидер” решително ще превъзхождат параметрите на почти всички съществуващи военни кораби.
 

Планира се корабът да бъде снабден с ракетни комплекси, аналогични на въоръжението на китайските разрушители тип 055, но ще са по-съвременни, съобщава изданието. На разрушителя ще може да бъде разположена версия на ЗРК С-500 „Прометей” за защита от ракети с голяма далечина. Планира се разрушителят да бъде въоръжен със зенитния оръдейно-ракетен комплекс (ЗОРК) „Панцир.С1”, ЗРК „Полимент-Редут” и ЗРК „Витяз”, усъвършенствани специално за ВМФ. Според автора, такова въоръжение е ключ към успеха на авионосните ударни групи и има „решаващо значение” за противодействие на съвременните заплахи на море.
 
„Разрушителите от типа „Лидер” ще разполагат с около 200 вертикални шахти за пускови установки с използване на системата „хладен старт”, при която двигателят заработва едва след като барутният заряд изхвърли ракетата във въздуха” – пише Military Watch. На въоръжение ще има и 60 противокорабни ракети, 128 зенитни управляеми ракети и 16 противоподводни ракети.
 
За сравнение: китайският разрушител тип 055 разполага със 112 шахти, а американският Arleigh Burke – с 90-96 шахти.
 
Корабите от проект 23560 в перспектива могат да бъдат въоръжени с крилати ракети „Калибър”, с хиперзвукови ракети с голяма далечина от типа на „Циркон”, както и с модифицираната версия на авиационния ракетен комплекс „Кинжал”. Всичко това прави „Лидер” много перспективна разработка, счита авторът на публикацията.
 
Строителството на разрушителя се очаква да започне след 2020 г. Според конструкторите той ще бъде дълъг 200 м и широк 20 м, водоизместване – 17 500 т.
 
Превод и редакция: БЛИЦ