Голямата битка за София ще бъде между известните кандидати – Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. БСП нямат по-добър ход от Мая Манолова. Това заяви социологът Мира Радева.

Според нея, подкрепяйки Манолова, социалистите се опитват да повторят успеха с Румен Радев. „Но има голяма разлика в публичните образи на Фандъкова и Цачева, има голяма разлика и в обществената ситуация”, коментира тя пред bTV.

„Фандъкова направи голям пробив в обществените нагласи. Ние сме много консервативно и патриархално общество, но приехме жена в ролята на четвърти човек в държавата.

Фандъкова го направи по много елегантен начин, без да се натрапва. Забелязвах как отиграва тези тежки кризи. Някак си тя успява да покаже, че може да приема критики, да взима тежки решения и заедно с това да запази спокоен той. Това й е предимството.

Манолова направи голям пробив, превърна се в най-обичаните лица в българската политика.

Ако Манолова продължи силната настъпателна линия, а Фандъкова изглежда все така кротка и умерена, дали няма да предизвика онази симпатия у хората? Българинът харесва такъв тип хора”, заяви Радева.

По думите й, Йорданка Фандъкова отигравала подход, който бил много успешен за Борисов. „Да, има проблем, има виновни, и аз кротко и тихичко ще взема някакви мерки. Нейният подход излъчва много женственост и може би затова е толкова успешна”, смята тя.

„Ще бъде много интересно да наблюдаваме този двубой”, заключи Радева.