Бойко Борисов и правителството заемат позицията, която отговаря на обществените нагласи. Премиерът знае, че ако има по-крайна гледна точка, ще се конфронтира или с русофилите, или с русофобите, заяви социологът Мира Радева, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Заедно с политическия психолог проф. Антоанета Христова, коментираха позицията на България, която реши, че няма да отзовава български дипломати от Русия заради случая "Скрипал", но заяви подкрепата си към Великобритания.

Това съобщи самият Борисов на извънредния Съвет по сигурност в края на миналата седмица. На него присъства и посланикът ни в Москва Бойко Коцев.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че с този подход - да не се караме с никого - "каним вълка в кошарата".

"Точно пък в момента проявяваме характер. За първи път България е в ситуация, в която може да играе ролята на международен посредник, независимо от дългите периоди на демократично развитие", подчерта проф. Христова.

Мира Радева обаче е съгласна с мнението на Плевнелиев и твърди, че той е прав по въпроса с ценностната позиция: "Когато губим ориентири, ценностите трябва да ни водят", категорична е социологът!

Политическият психолог пък не е убедена, че стойностните ориентири в Европа са преследвани устойчиво и систематично. Според проф. Христова българинът отдавна се е разочаровал от неспособността на ЕС да защитава своите ценности и ориентири, както и да разписва стратегически политики.