59% от българите имат доверие в своя президент Румен Радев – с 5% увеличение от миналата година, докато подкрепата за правителството е 35%. Това сочи в свой доклад мозъчният тръст GLOBSEC.

Половината от българите обаче смятат, че без значение в чии ръце е властта, нищо в страната няма да се промени.

Най-голяма подкрепа за президента има в Естония (72%), а най-малка в Чехия – за Милош Земан са гласували едва 30%.

Най-висок е спадът доверието за словашкия президент Зузана Чапутова – с 23% по-малко от миналата година.

Чехите имат най-голямо доверие в своето правителство – 63%, а румънците най-малко – 23%.

Само 24% от българите са удовлетворени от нивото на демокрацията в тяхната страна, за разлика от 68% от чехите (първи в класацията). 

Володимир Зеленски е световният лидер с най-голяма подкрепа сред страните от Централна и Източна Европа, сочат още данните на словашкия мозъчен тръст GLOBSEC.

Зеленски се ползва с подкрепата на 66% от централно и източноевропейцитеСлед него е Енамюел Макрон с 61%, Борис Джонсън с 57%, Джо Байдън с 53% и Урсула Фон дер Лайен с 50%.

В 7 от 9 държави мнозинството възприема Володимир Зеленски положително. Въздействието на войната на Кремъл, пропагандата, дезинформацията и клеветническите кампании обаче се отразява в много страни, включително България, Словакия и Унгария, съобщават от тръста. Общо съответно 50%, 42% и 40% в тези три държави гледат отрицателно на Зеленски.

Сравнително ниска е подкрепата за германския канцлер Олаф Шолц, за когото са гласували само 44% от европейците и след когото са само Владимир Путин с 35% и Си Цзинпин с 23%. Германският канцлер изостава от популярността на предшественичката си Ангела Меркел със 17 процентни пункта.

Войната в Украйна е повлияла на възприятията за много световни политически лидери.

Сега обществата като цяло са по-склонни да разпознават имената на лидерите и да имат мнение за тях. През 2021 г. 24% от жителите на Централна и Източна Европа "не знаят" или "никога не са чували" за Джо Байдън, а 35% - за Урсула фон дер Лайен. Тези лидери вече са разпознаваеми, съответно с допълнителни 14 и 13 процентни пункта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!