Това, което руснаците наричат избори, този път има малко по-различен смисъл. Идеята е да се създаде т.нар, „вечен путинизъм”. Тези избори премахват последните остатъци на онова, което поставяше под съмнение неговото управление. Путин иска в очите на собственото си население да изглежда несменяем – че олицетворява Русия”.

Това каза в студиото на „На фокус с Лора Крумова” бившият министър на външните работи Надежда Нейнски.

„С убийството на Навални руският президент искаше да покаже, че режимът му вече не се прави на демократичен, дори напротив – ще бъде безмилостен с враговете си”, допълни тя.

Според дипломата Кремъл е създал образа на супергерой на Владимир Путин – на добрият владетел, който се бори с „лошия Запад”.

Според Нейнски България не е скрит съюзник на Путин, но у нас има хора, които се надяват на закрила и финансиране от него.

„Русия инвестира в отделни политици, но вече и в цели партии. Битката на предстоящите евроизбори ще е много сериозна, защото Путин цели да заеме добри позиции в Европарламента”, твърди бившият външен министър. Според нея изборът на нов български патриарх също ще е плод на сериозна геополитическа битка.

Надежда Нейски коментира и вътрешната политика на страната ни.

„Смятам, че ще имаме правителство и след ротацията, но е важно какъв ще е съставът му и дали ще прави реформи”, посочи тя. 

Категоричното ѝ мнение е, че трябва да има коалиционно споразумение за времето на целия мандат. „Не трябва да се говори за конкретни имена на министри, а за политика”, твърди бившият дипломат номер едно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук