Както казват хората – „по-добре късно отколкото никога“. Но за „Капитал“ едва ли тази мъдрост важи, тъй като мълчанието на Иво Прокопиев по въпроса не е късно проглеждане, а по-скоро удобно премълчаване на един очевиден факт.

Удобно, защото Прокопиев вече четири години помага на избягалия банкер да изгражда въздушните си кули срещу държавата и държавното обвинение. Оклеветяването на прокуратурата ползва и Прокопиев, все пак да не забравяме, че той също е обвиняем, а всяко компроматно рушене на държавността е в интерес и на политическите му ГМО-та, като ДСБ и „Да(Й) България“, останали далеч извън класациите. Сега обаче тяхната (на „Капитал“) притворна русофобия най-накрая ги накара да говорят.

И какво четем – руският олигарх Малофеев бил познат в България покрай Цветан Василев (статия в „Капитал“ от събота със заглавие „Честит празник от Константин Малофеев и Леонид Решетников“). Какво прозрение само. Когато медиите извън кръга „Капитал“ и съпридружните му сайтове, вече четири години повтаряме тази истина, капиталци се правиха, че не са от тази планета. Сега тези медийни марсианци явно са се приземили или някой им е сменил опорните точки.

Да, истина е, че руският олигарх Малофеев има връзки с Цветан Василев. Тяхната история почва доста по-назад във времето, когато Василев бе влиятелен български банкер и никой още не предполагаше, че ще се превърне в аналог на Бърни Мадоф. Още тогава Малофеев и Василев вероятно са имали общи бизнес интереси, но разкриването на тяхната връзка започна от момента на появата на белгийския псевдоинвеститор с руски паспорт Пиер Луврие.

През м. март 2015 изненадващо избягалият вече в Белград ексбанкер Цветан Василев обяви, че продава всички активи, закупени с пари на фалиралата КТБ, като Дунарит, Авионамс, БТК, НУРТС, Планасат, ТВ7 и други, на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Въпреки, че до този момент Василев твърдеше, че активите уж не били негови и че не контролира дружествата собственици, се оказа, че може да ги продаде, т.е. – че същите активи са изцяло под негов контрол.
 

Скалъпената сделка бе за цена от 1 евро, а псевдокупувачите – Пиер Луврие, Брус Брауър, Анатоли Кайро, Бертран Кавалие и Жан Жакобе, дори свикаха пресконференция, на която да излъжат българското общество какви мастити инвеститори са. Групата измамници със скъпи костюми, ръководени от Василев, не успяха да придобият активите, тъй като обществото и институциите ни реагираха остро срещу наглия грабеж, целящ единствено да легитимира прехвърлянето на активите, закупени с парите на вложителите във фалиралия трезор, в полза на подставени от Василев лица. Месец по-късно Луврие се отказа публично от сделката и „върна“ активите на Василев.

Защо именно Луврие се появи на българската сцена. Отговорът идва по линия на руския олигарх Малофеев, който явно добре се е познавал с Цветан Василев към този момент. А в медиите се появи информацията, че Пиер Луврие и олигарха Малофеев са били съдружници в руския фонд „Маршъл Кепитъл“. Тази връзка е осветена и от самия Малофеев, който твърди пред руската медия "Ведомости", че се е познавал добре с Пиер Луврие и двамата имали общи бизнес планове.

Напълно ясно е, че Луврие е имал мисия, поръчана му от Василев и руския му покровител Малофеев – да открадне активите на КТБ, но фино, през скалъпена история за група инвеститори, които купувайки за 1 евро, впоследствие щели да съберат инвестиции за 1 млрд. евро, които да върнат на фалиралата банка. Както казва народната поговорка „Трай коньо за зелена трева“.   

Руските връзки на Пиер Луврие стават още по интересни с изплувалата интернет снимка на Луврие и Игор Гиркин – Стрелков, на която двамата позират заедно, а Луврие е написал под снимката – "Вечер с героите на нашето време, като най-големият от тях е Игор Стрелков".
 

Игор Гиркин-Стрелков е командир на руските паравоенни формирования воюващи в Украйна и е много близък на олигарха Малофеев – негов бивш бодигард.
След провала на Луврие, Василев и руският му ментор Малофеев започват офанзива за овладяването на телевизията ТВ7, като в заверата този път участва и проруския бизнесмен Николай Малинов – издател на партийния вестник „Дума“.

Ще припомним само, че телевизията е финансирана от КТБ за периода 2011 – 2014 с над 300 млн. лева, потънали в скъпи продукции, оборудване, големи заплати и хонорари. Заради огромните си дългове, ТВ7 е обявена в несъстоятелност. Грандоманията на Василев и този път е толкова показна, че направо дразни – 300 млн. лева от парите на вложителите потънали безвъзвратно в издръжката на медийния му проект.

По- интересното в опита за повторното овладяване на телевизията е участието и този път на близки до руския олигарх Малофеев лица. Това са гръцкият бизнесмен Янис Карагеоргис и спряганият за нов шеф на ТВ7 американец Джак Хеник, който е работил в руската телевизия на Малофеев „Царьград“. Гръцкият бизнесмен пък е толкова близък на Малофеев, че го кани за кум на собствената си сватба, но тъй като спрямо руския олигарх са наложени санкции и не може да пътува в Европа, гъркът прави сватбата си в Москва, за да може почетният кум да присъства.

В медиите изплува списък на гостите на сватбата в тузарския хотелски комплекс на Малофев в руската столица, носещ също името "Царьград", който освети и тази зависимост. Поредният опит на Василев и руския му благодетел Малофеев да овладеят актив на КТБ чрез свои подставени лица – Николай Малинов, гръцкия бизнесмен Карагеоргис и Джак Хеник, не успява. Съдът блокира прехвърлянето на телевизията, а синдиците на КТБ запорират телевизионната техника, въпреки грубото възпрепятстване на законовите процедури от страна на служителите на Василев.

Историята на Василев и неговите руски покровители не свършва до тук. След провала на Пиер Луврие и неуспешния опит за овладяване на ТВ7, на сцената излиза следващия руснак, също близък на олигарха Малофеев – Дмитрий Косарев. Този път с безумната идея, че Василев му бил прехвърлил множество активи, закупени с парите на КТБ, като БТК, НУРТС, Дунарит и други, срещу задължението на Косарев да го охранява – него и семейството му.
 

Дмитрий Косарев

В подписаният между Василев и Косарев договор двамата се уговарят да разпределят приходите от бъдещата продажба на активите в съотношение 80% за Василев и 20% за Косарев. Да разпределят активите, закупени с парите на вложителите в КТБ. За тези активи нито Василев е давал пари, нито пък Косарев, но и двамата нагло претендират, че тези активи им принадлежат. На тях, а не на българската държава и Фонда за гарантиране на влоговете, който заплати 3,5 млрд. лева заради финансовата дупка в пирамидата КТБ.

Двамата се договарят и Косарев се развихря – започват да валят всевъзможни искове срещу руската банка ВТБ, която закупи БТК на публичен търг срещу 340 млн. евро, от които 120 млн. евро са блокирани от синдиците на КТБ. Но Косарев претендира, че именно той бил собственик на БТК, без да е дал нито лев за придобиването на компанията, като това обаче не му пречи по всякакъв начин да се противопоставя на всяко корпоративно действие на телекома. Косарев не посегна на „Дунарит“, въпреки че и това предприятие е в договора му с Василев, само защото там междувременно се опитва да влезе друг приятел на бившия банкер – оръжейника Емилиян Гебрев, с когото руските благодетели на Василев явно са в добри отношения. И така нататък. Циркът е пълен, а публиката трябва да е доволна от представлението. Толкова евтини номера няма къде другаде да гледа.

Сега Василев всячески се опитва да отстрани от себе си руската връзка, защото тя му пречи за аферата „Магнитски“. Няма как да имаш руски благодетели, с които си се опитвал да откраднеш активите, закупени с пари на КТБ, и същевременно да искаш от Америка да приложат санкциите по закона „Магнитски“. Това вече е твърде перверзно, за да доведе до реален резултат.

Да, колеги от „Капитал“ – Василев има руски благодетели, добре е, че и вас тази истина най-накрая ви осени.