Хиперзвуковата ракета "Циркон" премина ново изпитание, което я доближи до приемането й на въоръжение от ВМС на Русия, съобщава RTL.

По мнението на експерти, задачата на новото оръжие е да покаже военната мощ на Русия и да създаде лост за натиск в преговорите за контрол над въоръженията със САЩ. Междувременно новите разработки на Москва бележи началото на нов етап в надпреварата във въоръжаването - този път хиперзвуков, отбелязва изданието.

Последната новост в "непобедимата" руска армада - хиперзвуковата ракета "Циркон" с теоретичен обсег 1000 км - премина нов тест, който я доближи до приемането й от руския флот, пише RTL. Както припомня изданието, тази хиперзвукова ракета е част от "непобедимия" арсенал, който Владимир Путин обяви "с фанфари" през 2018 г., придружавайки това съобщение с предупреждение към западните страни: "Послушайте (нас) сега!"

Двете позиции, представени по това време, бяха вече взетата на въоръжение: ракета „Кинжал“ и по -специално хиперзвуковия планер „Авангард“. Като способен да носи ядрен заряд, той развива скорост до 33 хиляди км / ч и променя курса или височината непредсказуемо, което го прави практически неуязвим за прихващане.

По мнението на независимия анализатор Александър Голц, тези оръжия имат за цел „да сплашат Запада“: Владимир Путин многократно повтаря, че тяхното разработване е отговор на американския противоракетен щит.

След като влезе в "надпреварата с хиперзвукови ракети", Русия, както считат експертите е "една крачка напред" по този въпрос и е в състояние да използва това като лост за натиск в преговорите за контрол на въоръженията. Що се отнася до хиперзвуковите оръжия, технологичният прогрес на Русия е неоспорим, пише изданието. „Никой, освен Русия, няма това, но всеки го иска“, подчертава Александър Голц.

Както RTL припомня, Китай представи първата си хиперзвукова ракета през октомври 2019 г., Вашингтон също възобнови няколко замразени програми, а Франция също влезе в надпреварата.

„Руснаците са наясно, че предимството им е временно“, казва Игор Деланое, заместник-директор на френско-руската обсерватория и специалист по отбраната. "Американците ще запълнят празнината в рамките на няколко месеца, или до година и половина или максимум две години."

С по-високата скорост, която в крайна сметка не е по-висока от тази на междуконтиненталната балистична ракета, хиперзвуковите оръжия представляват заплаха поради способността си да променят посоката, вместо да следват предвидима траектория, което прави системите за противоракетната отбрана остаряли, обяснява радиостанцията.

През последните години някои американски служители се притесниха от опасността на тези оръжия за самолетоносачите. Редица анализатори обаче смятат, че хиперзвуковите ракети не са нещо наистина революционно. 

„Авангард“ е забележително научно постижение, но от военна гледна точка няма абсолютно никаква разлика между него и банална ядрена бойна глава“, казва Александър Голц. Според него Москва вече има непобедимо оръжие: "ядреният си арсенал, почти половината от капацитета на целия свят".

Защо тогава харчите милиарди за нови ракети, пита изданието. „Идеята не е непременно да използвате тези оръжия, а по -скоро да покажете, че всяко, разработвано от когото и да е оръжие, ще бъде посрещнато с отговор, че вие винаги ще бъдете напред ”, подчертава Камерън Трейси от Центъра за сигурност и международно сътрудничество към Станфордския университет.

По -специално, Русия би могла да се възползва от предимството си, за да върне САЩ на масата за преговори за контрол на оръжията, отбелязва RTL.

В средата на юни среща между Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън завърши с кратко комюнике за установяване на „диалог за стратегическата стабилност“, припомня уебсайтът на радиостанцията.

Докато чакаме момента, в който диалогът ще се подобри - или не - ние „със сигурност сме свидетели на началото на надпреварата във въоръжаването“, каза Ханс Кристенсен, експерт по ядрени оръжия към Федерацията на американските учени.