Кой да предположи, че при управляваща (не)коалиция, „сглобена“ с евроатлантическа смазка, гарантът за въпросната смазка ще е формация, която всъщност не участва в съюза? Именно на това ставаме свидетели, откакто кабинетът „Денков“ дойде на власт с обещания за стабилност, конституционна реформа и подсилване на доверието на евроатлантическите ни партньори в държавата.

За тези, които са забравили, ще припомним, че при гласуването на правителството в пленарната зала подкрепата си за него дадоха само групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Останалите гласуваха против или изобщо не участваха във вота. С изключение на два знакови гласа – на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата от групата на движението Делян Пеевски.

Знакови, защото докато останалите народни представители от групата се въздържаха изобщо от гласуване, Карадайъ и Пеевски дадоха вот „за“ кабинета. Но с условност. Както обясниха още тогава – не защото застават зад участниците и състава на кабинета, а защото подкрепят обещаното от тях. А именно стабилност, конституционна реформа и запазване и отстояване на геополитическата ориентация на страната.   

Оттогава досега минаха малко над 100 дни, белязани от разбирателство, но и от немалко скандали, спорове и разпри. В това число и по темата дали управленската коалиция е сглобка или истински съюз между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

И докато партньорите в тази (не)коалиция, както я кръстиха самите те, танцуват истинско управленско танго, иначе опозиционните ДПС се озоваха в ролята на гарант, че докато гореспоменатите групи правят стъпки напред-назад и спорят за всяко назначение и законова промяна, държавата ще следва пътя си. При това – със стабилни крачки.

Принципно стара максима в политиката е, че чрезвичайните ситуации изискват чрезвичайни решения, но в случая по-паметливите помнят, че това далеч не е първият път, в който движението е играло подобна роля що се отнася до геополитическата ориентация на страната и принципите на пазарната икономика. Прави го от началото на Прехода, прави го и в момента.

Последният пример е от сряда, когато – по предложение именно на Карадайъ, Пеевски и още четирима депутати от ДПС, беше запушена поредната пробойна в нормативната уредба на страната, позволяваща у нас да влизат т.нар. корозивни чуждестранни инвестиции. Т.е. инвестиции, които имат потенциала да навредят на националната сигурност на България, каквито са например в момента парични потоци от Русия и други страни, спрямо които са наложени санкции от страна на ЕС.

Измененията, които бяха приети на първо четене от депутатите в пленарна зала, предвиждат въвеждането на скрининг и повишен контрол за парични потоци към критична инфраструктура, свързана с енергетиката, транспорта, здравеопазването, комуникациите, медиите, обработката и съхраняването на данни, въздухоплаването, отбраната, изборна и финансова инфраструктура, изделия с двойна употреба и земя и недвижимо имущество.

С тях всъщност най-сетне се прилага регламент, приет от ЕС още през 2019 г. и работещ в над две трети от останалите държави-членки на Съюза. А в останалите вече е приет и в момента се създава. Е, сега България най-накрая е напът не само да навакса забавянето, а и да преодолее риска за пореден път да бъде нарочена за държава, през която рискови инвестиции влизат през задния вход в ЕС.  

Всъщност най-логичното беше подобен законопроект да бъде предложен именно от ДПС, защото от много години точно тази партия е един от основните двигатели и гарант на евроатлантическата ориентация на държавата. Така за пореден път, защото макар и реално да е в опозиция, движението доказа тази своя роля на няколко пъти само за последните три месеца и половина.

В това число в казуса с „Лукойл“, прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“, дадена на руския гигант, както и пресичане на опитите на същото това дружество да използва страната ни като транзитна точка за заобикаляне на санкциите на ЕС. Осигурявайки нужната стабилност и предсказуемост на България в очите на евроатлантическите ни партньори. Стабилност и предсказуемост, без която никога няма да бъдем допуснати нито в Шенген, нито в еврозоната и които са гарант за държавност.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук