През следващите три седмици САЩ се готвят да проведат кибератака срещу Русия, значението на която ще бъде разбрано само от висшето ръководство в Москва, а също така и да наложат нови икономически санкции срещу нея, пише The New York Times.

Както отбелязва вестникът, подобна стъпка до голяма степен ще определи подхода на администрацията на Байдън към сблъсъците в киберпространството, а също така, вероятно, ще убеди Русия и Китай за диалог относно правилата за противостоянието в тази сфера.

Докато администрацията на американския президент Джо Байдън планира ответни действия срещу Русия за извършването на мащабна кибератака срещу американски правителствени ведомства и частни корпорации, тя е подложена на нова атака в киберпространството, което кара човек да се чуди дали Вашингтон не трябва да даде отпор и на друг силен противник - Китай, пише The New York Times.

В резултат на това реакцията на тези ходове до голяма степен ще определи подхода на Байдън към кибер конфликтите, както и ще даде възможност да се прецени дали Вашингтон може да наказва опонентите, които редовно използват уязвимостите в правителствените и корпоративните системи, за да шпионират, крадат информация и увреждат ключови елементи на Американската инфраструктура ...

Според американските власти първият по-голям ход в тази посока трябва да се очаква през следващите три седмици. В същото време се предполага, че САЩ ще предприемат поредица от тайни действия, засягащи руските мрежи, чиято същност, без никакво съмнение, ще бъде ясна на руския президент Владимир Путин, неговото разузнаване и военните, но не и на целият свят.

Очаква се подобни действия да се извършат заедно с пакет от някакви икономически санкции - въпреки че няма твърде много наистина ефективни санкции, които биха могли да бъдат наложени на Москва.

Освен това те ще вървят ръка за ръка с президентския указ на Байдън за укрепване на сигурността на мрежите с федерално значение възможно най-скоро. Такива мерки се предприемат на фона на руската кибератака, която остана незабелязана в продължение на няколко месеца, докато частна фирма откри нейните следи.

Този въпрос стана особено спешен на фона на последните новини за голям пробив в имейл системата на Microsoft, която се използва от малкия бизнес и местните власти и дори ключови военни изпълнители. Microsoft вярва, че група проправителствени китайски хакери стоят зад атаката и бързо започна работа по патч, който ще закрие „дупката“ в сигурността.

Инцидентът обаче провокира съревнование между отговорните за актуализирането на системите и цял куп нови нападатели, включително няколко други китайски групи, които също започнаха да използват откритата уязвимост.

Въпреки че САЩ все още не са повдигнали обвинения за хакерството, Белият дом и Microsoft се опасяват, че шпионажът и кражбата на данни е просто прелюдия към това хакерите да преминат към по-драстични действия, като промяна или унищожаване на данни.

Нарушението стана известно, тъй като екипът на Байдън за национална сигурност започна да се фокусира върху възпирането на подобни атаки.

В тази светлина реакцията на американската администрация и на самия Байдън, който обеща, че руската атака "няма да остане без отговор", ще разкаже много за способността на Вашингтон да защитава американските интереси в хода на неочевидна, но все пак изключително важна конфронтация между световните сили в киберпространството.

Според съветника по национална сигурност на Байдън Джейк Съливан, комбинацията от санкции и тайни действия е най-ефективният инструмент, способен да наложи "на руснаците провеждането на стратегически преговори по широк кръг въпроси ".

„Наистина вярвам, че наборът от мерки, които руснаците фиксират, но не се забелязват от външни лица, най-вероятно са най-ефективните стъпки по отношение на комуникацията на противоположната страна относно това, което САЩ счита за приемливо и кое не, както и разкривайки пред тях какво сме готови да предприемем в отговор “, каза той.

От първия си ден в новата администрация Съливан реорганизира Белия дом, така че той да може да реагира адекватно на подобни заплахи.

По-специално, на 20 януари той издаде указ, задължаващ военните да дават препоръки на Белия дом, преди да започнат удари с БЛА /безпилотни летателни апарати/ извън горещите точки. Освен това имаше параграф с конкретни инструкции за борба с големи кибератаки, които потенциално биха могли да изострят конфликтите.

Независимо от това, Съливан не е отменил секретния документ, подписан от президента Доналд Тръмп, според който кибер командването на САЩ има широки правомощия по отношение на провеждането на краткосрочни схватки в киберпространството, които не изискват специално разрешение от лидера на държавата.

Въпреки това, в съответствие с новия указ на Съливан, американското кибер командване ще трябва да насочи вниманието на Белия дом към мащабни операции и да позволи на Съвета за национална сигурност да направи корекции по тях. Поради тази причина, според The New York Times, бъдеща операция срещу Русия и всеки потенциален отговор на Китай най-вероятно ще попаднат в тази категория.

Междувременно, още преди назначаването му на поста съветник по националната сигурност, Съливан даде да се разбере, че според него само конвенционалните санкции не биха могли да убедят страни като Русия или Китай да водят диалог относно нови общи правила за поведение в киберпространството.

В същото време редица американски официални лица се притесняват, че твърде острата реакция на Вашингтон към кибератаките ще доведе до изостряне на конфронтацията. Такива опасения стават особено актуални в светлината на атаките от Москва и Пекин, тъй като и двете страни трябва да са оставили задънените места в своите компрометирани системи, които потенциално биха могли да се използват за нанасяне на наистина чувствителни удари.

Американски служители официално твърдят, че въз основа на наличните данни по време на атаката срещу SolarWinds руските хакери просто са искали да откраднат информация. Други служители обаче отбелязват, че мащабът на операцията намеква, че руснаците може би са преследвали много по-широки цели.

„Изумен съм от степента, в която много от тези атаки подкопават доверието в нашите системи“, каза Том Бърт, служител на Microsoft, отговарящ за разследването на нарушения на компанията. "Същото може да се каже и за усилията да се накара страната да не се доверява на инфраструктурата за гласуване, която е ключов елемент от нашата демокрация."