Малък участък от руската територия „в самото сърце” на НАТО заставя Алианса истински да се страхува, пише коментаторът на The National Interest Роберт Фърли. Става дума за Калининград.
„Когато балтийските страни се присъединиха към НАТО, Калининград стана враждебна територия в самия център на западния Алианс. Това го направи особено уязвим, а едновременно с това и потенциално опасен от военна гледна точка” – пише Фърли.
 

Конкретно авторът се плаши от прехвърлените тук руски ракетни комплекси С-400 и „Искандер-М”.
 
„Както детайлно е отбелязано в многобройните публикации в National Interest, С-400 е една от най-смъртоносните системи за ПВО в света” – пише той.
 
Фърли обръща внимание на някои особености на руските ЗРК, зарад които на НАТО ще й бъде „неудобно и трудно” да осигурява въздушна подкрепа в небето редом с балтийските страни – в частност, на различните ракети, способни да покриват разстояния от 40 до 400 км.
 
Що се отнася до „Искандер”, според Фърли, „до сега е трудно да се намери” точна информация на какво са способни, но е известно, че „те могат да изстрелват обикновени или ядрени бойни глави на разстояния до 400 км.
 
„Ако Москва поиска да окаже натиск върху колебаещи се страни от НАТО, тя може да устрои мощна демонстрация, прехвърляйки в анклава някакви нови и плашещи оръжия” – пояснява той.
 
През изминалата седмица представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби призова Русия да не разполага в Калининградска област С-400 и „Искандер-М”, заявявайки, че това може да дестабилизира европейската сигурност. При това той разбирал, че Русия има право да разположи тези комплекси на своя територия.

Русия не веднъж е заявявала, че тя укрепва своята отбранителна способност в отговор на разполагането на американска ПРО в Европа.
 
Превод и редакция: БЛИЦ