НАТО смята да реагира балансирано на разполагането на руските ракети с двойно предназначение "Искандер" в Калининград. Това предупреди генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Разполагането в Калининград на руските комплекси с двойно предназначение "Искандер", които могат да носят както обикновени, така и ядрени бойни глави, е пример за увеличаване на руските сили по границите с НАТО. Алиансът възнамерява да реагира по балансиран начин", заяви Столтенберг.

Припомняме, че по-рано този месец Русия дислоцира ракетни комплекси "Искандер-М" в анклава Калининград, граничещ с Полша и Литва. Москва обясни действията си с рутинни военни учения. Това притесни балтийските държави, включително и тези, които не членуват в НАТО като Финландия и Швеция.

Разполагането в Калининградска област на ракети "Искандер", способни да пренасят ядрено оръжие, е агресивна демонстрация на сила срещу цяла Европа, коментира тогава литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

"Тай като знаем, че "Искандер" не са отбранителни, а нападателни установки, това означава агресивна, открита демонстрация на мощ и агресивност не срещу балтийските страни, а срещу европейските столици", каза Грибаускайте на пресконференция в Хелзинки след среща с финландския си колега Саули Нинистьо.

Финландският президент отбеляза, че страната му поддържа многочислена наборна армия и не изключва възможността да стане член на НАТО, но същевременно се стреми към намаляване на напрежението в Балтийско море. "Ние си сътрудничим много енергично с Швеция, пряко със САЩ и засилваме партньорството си с НАТО. Но ние трябва да имаме диалог и със съседна Русия", допълни Нинистьо.

Някои от модификациите на ракетните комплекси "Искандер" могат да поразяват мишени на разстояние до 700 километра, отбелязва Ройтерс.