Вече минаха повече от сто дни, откакто Русия нахлу в Украйна, без да се вижда край на войната. Войната има потенциала да се проточи с месеци, ако не и с години и да доведе до смъртта на още десетки хиляди украинци, както и до унищожаването на още градове, което ще подклажда влошаващата се хуманитарна криза, пише Дейвид Пайн в The National Interest.

Комисията на ООН по правата на човека потвърди, че над 4000 украински цивилни са били убити по време на руската инвазия, докато украинското правителство твърди, че броят на жертвите е над 27 500.

Войната доведе до най-голямата бежанска криза от края на Втората световна война. Смята се, че близо пет милиона украинци са напуснали страната, докато допълнителни осем милиона са били разселени в Украйна.

Това са зашеметяващи цифри, които се равняват на над една трета от гражданите на Украйна, които са принудени да напуснат домовете си. Освен това украинският президент Владимир Зеленски наскоро обяви, че руските сили сега контролират 20 процента от територията на Украйна.

Докато западните медии продължават погрешно да съобщават, че Украйна печели войната, министърът на отбраната Лойд Остин посочи, че Русия постига постепенен напредък към постигането на военните си цели.

Според скорошен доклад на западното разузнаване, въпреки че Съединените щати предоставят на Украйна четири до пет пъти повече военна помощ, отколкото Киев харчи за своите въоръжени сили всяка година, Украйна губи битката за Донбас и търпи „екстремни загуби“, докато е „превъзхождана с 20 към 1 в артилерията.“

Украинските войски са на изчерпване на боеприпасите, все повече се деморализират и започват да дезертират. Докладът също така разкрива, че по-голямата част от украинската артилерия е ограничена до двадесет и пет километра, докато руската артилерия и ракетни установки могат да нанасят удари от дванадесет пъти по-голямо разстояние.

В него също така се посочва, че позицията на Украйна при договаряне е отслабена, тъй като Русия има повече от десет пъти повече военнопленници от Украйна. Докладът на разузнаването завърши със заявлението:

„Ясно е, че конвенционална война не може да бъде спечелена, ако вашата страна има няколко пъти по-малко оръжия, оръжията ви удрят врага на по-късо разстояние и имате значително по-малко боеприпаси от противника."

Признавайки рисковете от руската ядрена ескалация, президентът Байдън наскоро поясни, че Съединените щати не се стремят към пряка война с Русия, нито ще подкрепят свалянето на руския президент Владимир Путин.

След като обяви миналия месец, че целта й е да отслаби Русия и да унищожи способността й да води офанзивна война, администрацията на Байдън сега казва, че целта на американската военна помощ е да засили способността на Украйна да преговаря за по-благоприятно мирно споразумение.

На въпрос дали Украйна може да се наложи да отстъпи част от територията си в договорено мирно споразумение с Русия, Байдън не изключи тази възможност.

Следва предложен мирен план от петнадесет точки за прекратяване на руско-украинската война. Това са най-добрите и реалистични условия, на които Украйна може да се надява, както и условията, които най-вероятно ще бъдат приемливи и за двете страни.

Такова договорено компромисно мирно споразумение може да бъде сключено с посредничество от Франция, Германия, Италия, Турция и Израел и ще бъде последвано от прекратяване на всички военни операции и изтегляне на всички руски военни сили от Украйна извън региона на Донбас.

Доколкото ми е известно, това е първото всеобхватно мирно предложение, публикувано в западно списание и то се опитва да разреши трайно, вместо да отложи разрешаването на всички съществуващи области на спор между Русия и Украйна, за да гарантира, че Русия няма да има някаква причина за възобновяване на военните действия срещу Украйна в бъдеще.

Това предложение също така разглежда някои от най-належащите опасения за сигурността на Русия, като същевременно служи за повишаване на сигурността на членовете на НАТО чрез намаляване на перспективите за бъдещ конфликт с Русия.

Мирен план в петнадесет точки за край на войната в Украйна

1. Украйна ще промени конституцията си, за да стане постоянно неутрална. Нейната независимост, неутралитет, национален суверенитет и териториална цялост ще бъдат гарантирани от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и ще бъдат обусловени от спазването от страна на Украйна на условията на мирното споразумение.

В замяна Русия ще признае легитимността на сегашното правителство на Украйна и ще се откаже от всякакво намерение да замени настоящите украински правителствени лидери с такива, които са по-податливи на Москва.

2. Украйна признава обединението на Русия с Крим през 2014 г. и се отказва от всякакви намерения да си го върне със сила или по друг начин.

3. Русия ще изтегли всичките си военни сили на позициите им преди нахлуването, включително от Харковска, Запорожка и Херсонска области, но с изключение на региона на Донбас, където новата линия на контрол между Русия и Украйна ще бъде ревизирана според линията на контрол, какъвто съществува при изпълнението на това споразумение.

4. До септември 2022 г. ще се проведе народен референдум за целия регион на Донбас, включително Луганска и Донецка области, за това дали техните граждани желаят да станат независими или да се върнат под контрола на Украйна.

Този референдум ще се проведе от съответните правителства на Луганска и Донецка области от всяка страна на контролната линия и ще бъде наблюдаван от ООН или други неутрални международни наблюдатели.

На всички граждани на Луганска и Донецка области, включително бежанците, се разрешава и насърчава да гласуват на референдума. Гласовете на Луганска и Донецка област се преброяват заедно, така че резултатите да са еднакви и за двата региона.

В случай, че мнозинството от техните граждани гласуват да останат част от Украйна, регионът на Донбас ще бъде окончателно демилитаризиран с изтеглянето на всички руски и украински войски. Както беше договорено от Украйна по силата на споразумението Минск II, конституцията на Украйна също ще бъде изменена, за да се гарантират правата на рускоезичните малцинства.

Ако обаче Донбас гласува за независимост, всички украински войски ще бъдат изтеглени. Руските войски могат да останат само ако бъдат поканени за това от правителствата на Луганск и Донецка република. Независимо от резултата от референдума, Украйна се съгласява отново да направи руския един от официалните си езици.

5. Русия ще подкрепи молбата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

6. Украйна ще преустанови окончателно всички връзки с НАТО, включително военни инструктори, обмен и съвместни военни учения, заедно с всички оръжейни доставки на НАТО с изключение на малки оръжия.

Освен това Украйна ще забрани разполагането на войски или бази на НАТО на нейна територия. Украйна също така се съгласява да прекрати членството си в програмата на НАТО Партньорство за мир и да прекрати своето споразумение за стратегическо партньорство със САЩ от ноември 2021 г.

7. Украйна ще намали сухопътните си сили до не повече от 150 000 военнослужещи на активна служба и максимум 100 000 войници в резерв.

8. Украйна се съгласява да унищожи всички свои „ударни системи“ под руски надзор. (Тази разпоредба вероятно ще се тълкува от руските преговарящи като включваща изтребители, изтребители-бомбардировачи, бомбардировачи, щурмови самолети; хеликоптери и БЛА, оборудвани с бомби, ракети или ракети; артилерия и минохвъргачки с калибър над 155 мм, залпови ракетни установки, балистични ракети, крилати ракети и ракети земя-въздух със среден и голям обсег).

На Украйна ще бъде забранено да разработва или придобива някоя от тези изрично забранени оръжейни системи. (За конкретен списък с украински оръжия, които Русия вероятно би считала за „ударни системи“, моля, вижте предишната ми статия „Как Байдън може да сложи край на войната в Украйна.“).

Освен това на Украйна ще бъде забранено да разработва оръжия за масово унищожение, включително ядрено, биологично, или химически оръжия, и ще затвори всичките си двадесет и шест от финансираните от САЩ лаборатории за биологични изследвания в рамките на шест месеца след подписването на това споразумение и ще позволи на руските инспектори да имат достъп до лабораториите, за да гарантират, че те са затворени.

9. Всички военнопленници, бежанци и всички цивилни в плен ще бъдат върнати в съответните им страни с тяхното третиране и грижи, уредени от разпоредбите на Женевската конвенция.

10. Няма да има репарации, издавани от нито една от страните, нито международни трибунали за военни престъпления. Всички трибунали за военни престъпления се ръководят от нациите, към които принадлежат нарушителите.

11. Съединените щати и Европейският съюз ще се споразумеят да предоставят необходимата икономическа помощ за подпомагане на процеса на възстановяване на Украйна.

12. Пълните дипломатически отношения между Русия и Украйна, както и между Русия и всички страни от НАТО, ще бъдат възстановени след подписването на това споразумение.

13. След изпълнението на това мирно споразумение от двете страни, всички икономически санкции след инвазията, наложени срещу Русия, ще бъдат незабавно отменени и всички публични и частни руски финансови и икономически активи, които са били задържани, ще бъдат върнати на техните собственици. При условие, че Русия се придържа към неговите условия, двете страни се съгласяват да нормализират търговските отношения в рамките на дванадесет месеца след подписването на това споразумение.

14. Съединените щати и НАТО издават писмени гаранции, че НАТО никога няма да се разшири на изток в допълнителни бивши съветски републики или покрай границите на Русия (т.е. Финландия).

В замяна на тези гаранции Русия ще се съгласи с влизането на Швеция в НАТО, както и с това на всяка друга европейска страна, която не граничи с Русия и желае да се присъедини към алианса.

15. Русия и НАТО се споразумяват да започнат дискусии за включване на Русия в архитектурата за сигурност на Европа, да подновят Договора за ядрени сили със среден обсег (INF) и да договарят последващо споразумение към Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ).

Последващо споразумение към ДОВСЕ ще намали броя на американските, западноевропейските войски и бази на НАТО и Русия в Източна Европа. Това ще включва всички държави, които се присъединиха към НАТО след 1999 г., както и Беларус и Украйна, както и по-ниски нива на войските, до по-малко от 9 000 от всяка страна.

Това споразумение предвижда, че в случай че Русия допълнително намали или дори премахне военното си присъствие в Беларус и продължи да спазва условията на мирното си споразумение с Украйна, тогава Съединените щати и западноевропейските членове на НАТО също ще намалят или премахнат своите комбинирани присъствия на войски и ще затворят всички бази в балтийските държави, Полша, Румъния, Унгария и Словакия, за да съответства на изтеглянето на руски войски в Беларус.

Това потенциално ще върне Източна Европа към статуквото, което съществуваше преди срещата на върха във Варшава през юли 2016 г.

Като част от това споразумение, Съединените щати също ще се съгласят да изтеглят всички противобалистични ракети Aegis Ashore и да демонтират своите обекти за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Редзиково, Полша, и Девеселу, Румъния в замяна на изтегляне на всички руски ядрени системи от Беларус.

Ползите от договаряне на мирно споразумение

Ако регионът на Донбас гласува за независимост, това ще доведе до загуба на приблизително 6,5% от украинската територия, държана преди нахлуването на Русия. Въпреки това повечето от крайбрежните територии, които Украйна ще си върне от мирното споразумение, ще компенсират Киев за загубата му.

Като се има предвид, че Киев няма реална надежда да си върне тези изгубени територии във военно отношение, той би могъл да спечели много от споразумението „земя за мир“.

Договарянето на мирно споразумение също така ще спаси живота на хиляди, ако не и десетки хиляди украински граждани, щадяйки градовете от по-нататъшно унищожаване и позволявайки на хилядите й пътища, мостове, училища и болници да бъдат възстановени.

Цената на възстановяването се оценява на 600 милиарда долара. Въпреки че войната принуди половината от украинските предприятия да се затворят, мирното споразумение може да им позволи да се отворят отново и милиони украинци могат да се върнат на работа.

Мирното споразумение също така ще сложи край на опустошителната черноморска блокада на Русия и ще възстанови способността на Украйна да участва в международната търговия, като същевременно ще позволи на повечето от нейните близо 13 милиона бежанци да се завърнат у дома.

И накрая, прекратяването на войната до юли ще предотврати прогнозираното 60-процентно намаление на брутния вътрешен продукт на Украйна, ако войната продължи до края на годината.

В интерес на националната сигурност на Съединените щати е да стимулират Русия и Украйна да договорят мирно споразумение възможно най-скоро и да избегнат потенциална руска ескалация до използването на тактически ядрени оръжия срещу Украйна или срещу страни от НАТО на фронтовата линия.

Администрацията на Байдън може да направи това, като предложи да спре прилагането на всички нови икономически санкции срещу Русия, разполагането на американски войски в Източна Европа и смъртоносна военна помощ за Украйна в замяна на незабавно и продължително руско прекратяване на огъня, спиране на руските военни настъпления, и възобновяване на сериозни мирни преговори по посочените по-горе линии.

Облекчаването на санкциите след мирно споразумение вероятно ще осигури крайно необходимото икономическо облекчение за американците чрез значително намаляване на цените на горивата, храните и енергията. Това също така значително би намалило тежестта на влошаващата се глобална продоволствена криза, която заплашва да умори от глад милиони хора в глобалния юг.

Тъй като украинските военни и териториални загуби в битката за Донбас се увеличават, колкото по-дълго администрацията на Байдън и нейните съюзници от НАТО отлагат да убедят Украйна да преговаря за мирно споразумение с Русия, толкова по-слаба ще бъде преговорната позиция на Украйна.

Ако Зеленски реши да не преговаря за мирно споразумение след завладяването на Донбас от Русия, Путин даде да се разбере, че възнамерява официално да анексира целия регион на Донбас и Херсонска област, като същевременно запази контрола на над 70 процента от черноморското крайбрежие на Украйна.

Един руски генерал заяви, че след това Москва ще организира последваща офанзива за превземане на Одеса и отрязване на Украйна от Черно море, което я прави страна без излаз на море и допълнително ще отслаби нейната икономическа и териториална сигурност. Поради всички тези причини в националните интереси на Съединените щати и Украйна е да финализират мирно споразумение за прекратяване на войната възможно най-скоро.

* Дейвид Т. Пайн е бивш офицер от от комбинираните сили на САЩ и Генералния щаб, притежава магистърска степен по национална сигурност от Джорджтаунския университет. В момента служи като зам.-директор на Националните операции за отряда за задачи EMP към Министерството на националната и вътрешна сигурност на САЩ. Водещ на предаването "Защитавай Америка" по KTALK AM 1640.