Силите на Башар Асад настойчиво отвоюват територии от въоръжената опозиция и укрепват позициите си в страната. Това може да сложи край на сирийския конфликт, обаче може да провокира и нова по-опасна конфронтация. Това предупреждава в The News York Times директорът на международната кризисна група за Близкия Изток Йост Хилтерман в публикацията си „Who Can Prevent a War Between Israel and Iran? Russia”.
Според него, ключовата сила, която е способна да предотврати сирийската война да премине в „по-хаотична и смъртоносна фаза”, е единствено Русия, тъй като тя получи контрол над сирийското въздушно пространство и зае мястото на „политически кормчия” в региона.
 

„За да се разбере доколко е опасна обстановката в Сирия, е достатъчно да се погледне картата” – предлага авторът и разглежда ситуацията в Идлиб с турско присъствие, действията на кюрдите източно от Ефрат, скитащите из пустинята покрай границата с Ирак разпокъсани отряди на ИД.
 
Според Хилтерман обаче „много по-голяма опасност” се надига от юг покрай разделящата Израел и Сирия линия на примирието. Неотдавнашните взаимни нападения на Израел, Иран и неговите съюзници засилиха риска от ескалация.
 
„През февруари само телефонният разговор на руския президент Владимир Путин” застави Бенямин Нетаняху да се откаже от по-нататъшни авиационни удари по обекти на сирийското правителство и на Иран, след като в израелското въздушно пространство нахлу ирански безпилотник” – пише авторът.
 
Ефективната „намеса на Путин” в хода на февруарските събития доказва, че именно Русия „се намира в идеалното положение за предотвратяване на открита война между Израел и Иран върху димящите развалини на Сирия” – пише експертът по Близкия Изток.
 
За разлика от САЩ, Москва поддържа „здрави работни отношения” практически с всички играчи в региона, включително с Тел Авив, Дамаск и Анкара, също и с „Хизбулла”. Нещо повече Русия е „извънредно заинтересована от недопускане на израелско-иранска война в Сирия, макар и заради запазване на собствените си победи, счита авторът.
 
Въпросът е дали Русия е способна да играе такава роля на практика? Вероятно най-добрият начин да не допусне сблъскване между Иран (с „Хизбула“) и Израел е да се създаде оперативен „канал за връзка” за всички страни направо с Кремъл и с руските военни. „На Путин обаче може да не му е интересно да взема такива изпреварващи мерки, тъй като сега може да демонстрира своето персонално участие като вдигне телефонната слушалка и да уреди кризата” – се отбелязва в статията.
 
В същото време и САЩ засега все още са в състояние да изиграят важна роля за избягване на ескалацията, пише The News York Times. Но като цяло през последните три години ролята на САЩ в Сирия беше сведена до „смущения по пътя към урегулирането” и това се подчертава от априлските удари, нанесени съвместно с Великобритания и Франция в отговор на „предполагаемата химическа атака от режима на Асад”.
 
САЩ и РФ не искат ситуацията в Близкия Изток да излезе от контрол заради непредсказуемите последствия. Тяхното възможно сътрудничество може да се осъществи поне на два фронта.
 
Според автора на публикацията, първият фронт е урегулиране на военния конфликт в Сирия. „Слабостта на Асад” и потребността на Русия от стабилност могат да дадат на САЩ и Европа определени „лостове за влияние”, се казва в публикацията. Това могат за бъдат финансовите средства за стабилизиране и възстановяване на Сирия, каквито нямат Русия и Иран. Безсрочното пребиваване на американски войски в Сирия също може да стане лост за въздействие.
 
Вторият фронт, според NYT, е сваляне на напрежението в отношенията между Израел и Иран, които напоследък са изострени. Администрацията на Тръмп също може да подкрепи посредническите усилия на Русия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ