Към момента Русия няма възможност за широкомащабно настъпление от типа на 24 февруари. Това съобщи директорът на Украинския институт за бъдещето, бивш съветник на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко пред УНИАН.

„Ако говорим за широкомащабно настъпление в рамките на това, което се случи на 24 февруари, то към момента явно руснаците просто нямат сили и няма възможност да направят това. Въпреки че през изминалата седмица регистрирахме увеличение на броя на информационните и психологическите операции на руснаците, където те се отказват от различни планове.

Към момента Русия няма възможност за мащабно настъпление като това на 24 февруари", каза Денисенко.

Вадим Денисенко - Home | Facebook

Той също така отбеляза, че вероятността от настъпление от територията на Беларус от север засега също изглежда ниска.

"Трябва да разберем, че за да се създаде ударен юмрук, отнема около един месец. Следователно това не може да стане за един ден или дори за седмица. Ако на територията на Беларус започне струпване на войски, техника, боеприпаси , всички ще го видим“, каза Денисенко.

Той отбеляза, че настъплението на руснаците всъщност вече е започнало - подобни опити има и на територията на Донецка област.

„Очевидно е, че все още трябва да погледнем Луганска област и може би ще трябва да погледнем южната част на Украйна, на първо място, това е посоката към Запорожие и Павлоград“, отбеляза съветникът на министъра.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза в интервю за BFMTV, че Русия може да планира новата офанзива да съвпадне с годишнината от пълномащабното нахлуване в Украйна на 24 февруари.

Алексей Резников: фото, биография, досье

Министърът смята, че руските войски могат да направят опит за настъпление в две посоки: това може да е Донбас, а може би и юг.

Според ГУР руският президент Владимир Путин е дал заповед за превземане на териториите на Донецка и Луганска области до март.

Четири батальона на Въоръжените сили на Украйна се озоваха в котел в западната част на Бахмут.

На фона на интензивното настъпление на руските войски към Бахмут стана известно, че украинските войски, наброяващи около 3 хиляди души, включително чуждестранни наемници, се озоваха в котел в западната част на Бахмут, пишат агенциите. 

В случай на успешно настъпление на руски части от юг и север, последните ще бъдат притиснати и фактически смазани от превъзхождащи сили - тук няма възможност за защита, тъй като не са изградени отбранителни позиции.

Известно е, че в допълнение към украинските части, разположени на територията на самия Бахмут, поне още един батальон украински войски е прехвърлен от западната посока към западните покрайнини на града. 

Като се има предвид фактът, че руските войски водят активно настъпление от север и югозапад, четири батальона на въоръжените сили на Украйна всъщност са в котела.

Според представителя на командването на Украйна Наталия Гуменюк нашествениците водят активно разузнаване с дронове по крайбрежието на Одеска и Николаевска области.

Към днешна дата руските части успяват успешно да напреднат в Бахмут. Освен това, както стана известно, включително и от юг, Въоръжените сили на Украйна все още контролират по-голямата част от града, въпреки че са притиснати в западната част на Бахмут.

Въоръжените сили на Руската федерация се готвят за нова масирана ракетна атака срещу Украйна. Това съобщи в събота, 4 февруари, ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк пред украинския Фокус.

Командването отбеляза, че през последните дни разузнаването на противника се е засилило. По-специално се е увеличил броят на безпилотните самолети, които руснаците изпращат от Черно море до бреговете на Одеска и Николаевска област.

ракетный обстрел, ракетный удар, готовят атаку, гуменюк, разведка, бпла

„Врагът събира възможно най-много информация, задейства безпилотни разузнавателни апарати, които ние сваляме доста ефективно, но виждаме, че се появяват все повече и повече от тях, по-специално от Черно море по крайбрежието до Николаевска и Одеска области,“ каза Гуменюк.

Тя добави, че сега морето е на украинска страна - заради бурята руснаците са били принудени да преместят ракетните си носители в своите бази.

„Има буря в Черно море. Следователно, въпреки че вражеската корабна групировка се състои от 9 кораба, в момента няма нито един ракетоносец на въоръжение. Те се крият от бурята в своите бази. Въпреки че това не означава, че те няма да атакуват. Не забравяйте, че им трябват 1,5-2 часа, за да стигнат до бойните позиции", добави Гуменюк.

Руските сили край Херсон търсят начин да се предадат | Свят | Новини от  България и Света | OFFNews.bg

На 2 февруари Наталия Гуменюк заяви, че в близко бъдеще може да се очаква нова ракетна атака срещу Украйна. Според нея руските кораби в Черно море маневрират и се преформатират.

Ден по-рано, на 1 февруари, беше съобщено, че въоръжените сили на Украйна се готвят за руско настъпление и провеждат танкови учения в района на Харков.

На 31 януари ръководителят на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Таврическото направление Евгений Йерин заяви, че въоръжените сили на РФ се готвят да прехвърлят подразделения на ЧВК "Вагнер" в запорожското направление.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук