„Колко годинки от 20-годишната си присъда ще отърве убиецът с джипа от бул. "Черни връх" заради зле събрани доказателства?“ – с тези думи журналистката Лияна Панделиева започна пост в личния си фейсбук профил. Думите й бяха по повод последното дело срещу убиеца Георги Семерджиев. Освен това тя коментира и 19-годишния Жечко Кюркчиев, който уби 22-годишно момиче във Варна.

„По закон, при съмнения за ползване на наркотици, задължително се взимала проба от кръв и урина, но от Георги Семерджиев е взета само кръв. Урината някак я пропуснали. 

Семерджиев бе под полицейска закрила. 

Семерджиев беше покрит веднага след убийството. 

Полицайката, която му е била най-близък авер просто беше уволнена. 

Вече можем да сме убедени, че и взимането на лабораторни данни е било уговорено. 

За съзнателно проваляне на доказателства никой и никога не е държан отговорен. Ми станала грешка, кво... А после престъпници и убийци заживяват спокойно и доволно с условни присъди. 

Никой юридически експерт никога не е предлагал тези, които не са си свършили работата по събирането на годни доказателства да бъдат отговорни като съучастници, когато очевидно не-случайно пропуснат детайл, който дори е описан в закона като задължителен. 

Никога няма да научим КОЙ пропусна да вземе урина. Спасително забравена чашка. А съдът - той отсъжда срещу доказателства. Дали присъдата ще стане наполовина? 

И какво пледира адвокатът? Семерджиев бил задържан 24 часа след убийството и е възможно от нерви да е ползвал наркотици - да му олекне. И като няма урина, която с точност уточнява кога е ползван наркотика, какво да измисли съдията? А и кръвната проба вече я няма - от прокуратурата не са се обосновали защо поне тя да бъде запазена до последна инстанция“, пише Панделиева.

Тя обаче коментира и други скандални съдебни решение, отново свързани със смърт на пътя: 

Убиецът на 22-годишно момиче във Варна бе превърната в условна от апелативния съд във Варна, който отмени ефективната присъда на 19-годишния Жечко Кюркчиев. Преди година той предизвика тежка катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен и уби 22-годишната Светомира Станчева, а друго момиче получи средна телесна повреда.

Разследването установи, че Кюркчиев навлязъл в кръстовището със 103,7 км/ч, докато колата на Станчева се е движела с 21 км/ч. Първоначалният му тест показал, че е взел амфетамини, но след това кръвните проби не установиха наличие на алкохол и наркотици. По-късно пък колата на младежа, която беше веществено доказателство по делото, беше намерена запалена на охраняем паркинг на МВР.

Убийците на пътя не се спират нито за миг! Тази вечер мъртво пиян се удря в патрулка. Бил на 27 години, бил с 12 провинения на пътя, два пъти му е взимана книжката, единия път за алкохол. Чудото е, че полицаят този път е жив. Ако беше убит, водачът щеше да пледира, че полицейската кола е била например без светлини. 

Когато правосъдието е безсилно на първо място срещу убийците и тези, които са системни нарушители, всичко друго в държавата се руши с лекота“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук