Защитата на Георги Семерджиев води стратегия за протакане на делото и търси аргументи, с които да пледира намаляване на наказанието. Ясно е че това дело ще стигне до Върховния касационен съд. Това заяви тази сутрин в ефира на БНТ журналистът Иво Никодимов.

Защо са допуснати тези нарушения и дали някой от разследващите е помогнал на обвиняемия може само да се предполага, макар да е ноторно известен факт, че Семерджиев е имал полицейски чадър, добави още той.

"С назначената от Апелативния съд токсикологична експертиза са ангажирани експерти от ВМА. Има пропуски в първоначалното взимане на пробите - те са взети 29 часа след катастрофата. Самият Семерджиев беше задържан на следващия ден на обяд и беше отказал да даде кръвна проба, поради което се наложи да се иска разрешение от съда.

Пробите са взети в Александровска болница - две банки от по 3 милилитра кръв при положение, че следва да бъдат взети минимум 14 милилитра.

"Може да има и чисто обективни причини, защото в един период от време той е бил в дома си и е спал до задържането си. Може лаборантът, който е взимал кръв, да е преценил, че взимането на по-голямо количество би създало друг здравословен проблем поради това, че той не е ял или пил вода", каза Никодимов.

Причината да не може да се направи заключение кога Семерджиев е приел дрога е поради липсата на сравнение между кръвта и урината.

Причината да не се вземе урина - най-вероятно съдът е дал разрешение само за взимане на кръв, посочи Иво Никодимов.

3 милилитра са достатъчни, за да се каже има или няма наркотик в кръвта, но са критично малко, за да се направи анализ каква е концентрацията, посочи още журналистът.

Втората теза на Семерджиев - че не е бил зад волана, е именно да се търси оправдание. Има връзка и между протакането и свидетелките, за които се говори още от първа инстанция, заяви също Никодимов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук