В разгара на предизборната кампания от сенките изплувa някогашният шеф на СЕМ Георги Лозанов, познат като Гого Папийонката, защото единственото, с което го запомнихме през годините е това, че носи папийонка. Той открито обяви, че изборът на независимия регулатор СЕМ за генерален директор на БНТ ще зависи изцяло от резултата на вота. Това внушение от устата на бивш председател на Съвета за електронни медии звучи стряскащо.

Питаме се колко директори на обществените телевизия и радио Папийонката е избирал с договорки със задкулисието?  Как е бил толкова години несменяем шеф на СЕМ? Чии поръчки изпълнява? Защото, както виждаме, Папийонката не се е отделял от държавната хранилка цял живот. А сега разбираме, че всъщност цялото семейство Лозанови е на държавната ясла.

Според медийни публикации сестрата на Гого Папийонката – Олга Лозанова, получава хиляди левове месечно от обществената медия БНТ. Мит и загадка обаче е, по каква конкретна причина й се плаща? Какво произвежда Лозанова? Знаят ли дори самите служители на БНТ, че сестрата Лозанова е консултант на телевизията? Колко от тях са я виждали изобщо на работа, с какво ги е консултирала?

А за какво получава пари самият Гого Лозанов? Припомняме, че през миналата година той бе назначен за директор на дирекция „Културни комуникации“ в БТА. Въпросната структура бе създадена специално за него, за да има нещо да ръководи и командва свикналият цял живот да преживява на държавната хранилка „медиен експерт“. Какви са културните комуникации на БТА, която е просто информационна агенция? Каква култура произвежда БТА, която Лозанов ще комуникира?

Нека повторим – във време, когато Борисов и Томислав Дончев се кълнат от сутрин до вечер, че намаляват бюрокрацията, че режат чиновници, че съкращават безумно раздутите на места щатове в обществената сфера, Лозанов получава цяла нова дирекция, за да се чувства началник. А Олга Лозанова – дебел договор, по който ежемесечно прибира тлъсти пачки от вечно оплакващата се, че няма пари национална телевизия.
Само че всички ние плащаме за масрафа на семейство Лозанови – и в БТА, и в БНТ.

И тук въпросите са към Максим Минчев, Емил Кошлуков и Томислав Дончев:
Какво е свършил в телеграфната агенция Георги Лозанов? БТА „Лувър“ ли е, че й трябва дирекция за „културни комуникации“?

Какво работи в БНТ Олга Лозанова? Нали уж телевизията все страда от хроничен недоимък, защо се пилеят народни пари за „калинки“? Ще бъде ли оповестен договорът и заплатата на тази ,,консултантка“?
Това ли е административната реформа на правителството? „Лозанки“ и калинки на всеки километър, от „Сан Стефано“ до БТА? Това ли е рязането на раздути щатове?

Не сме сигурни дали ще ни отговорят, но ви обещаваме, че нужните въпроси ще бъдат зададени и по установения ред съгласно нормативните правила за получаване на информация в пряка връзка с обществения интерес.