„Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Навремето през 1990 г. имахме за цел НАТО и ЕС, вървяхме към хоризонта. За съжаление, откакто влязохме в ЕС нямаме голяма цел и ние от Атлантическия клуб искаме да възстановим посоката на България, а това се прави с големи цели“.  


Това отбеляза в предаването „Тази събота и неделя“ д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб.

В началото на седмицата Слави Трифонов представи проекто-кабинета на ИТН. Един от приоритетите, които това правителство ще се опита да реализира е България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА.  

„Не сме участвали в писането на програмата на проекто кабинета на ИТН, но ако те наистина имат сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това е област, в която можем сериозно да ги подкрепим.

Все пак Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии в България“, посочи д-р Соломон Паси.

По повод на критиките на идеята и това, че тя стана обект на шеги, той отбеляза: „Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери“.   

Според д-р Соломон Паси първата конкретна стъпка е България да влезе в Европейската космическа агенция.

„Така както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, така както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космонавти за Европейската космическа агенция, защото не сме си платили таксата“, каза още д-р Соломон Паси.

В момента с космоса ставата интересни неща, посочи той и отбеляза три големи състезания.

„Първото отново е между САЩ и Русия – кой първи ще заснеме игрален филм на МКС.

Засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция е спечелена от Ричард Брансън – кой първи ще изкара космическите туристи в орбита.

Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск – единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала“, обясни д-р Соломон Паси.

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, добави той.