Ердоган няма да промени позицията. Който иска да влезе в клуба, той трябва да се промени, а не тези, които са в него. Това заяви пред bTV председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.

„Ердоган прави точно това, което и аз бих направил като президент на Турция. В момента, в който преговаряме с Швеция и Финландия за членство в НАТО, трябва да направим договор с тези страни, че те ще ни подкрепят за Шенген.

Финландия беше един от най-ярките противници за членството ни в Шенген. И това трябва да бъде скрепено в два двустранни договора”, категоричен бе Паси.

По думите му, дипломацията е поставяне на условия и пазарлък. 

Той призова също така българското правителство да използва уникалния шанс да се превъоръжим във връзка с подписания от американския президент Джо Байдън закон „Заем-наем“. По силата на този закон САЩ ще похарчат 40 млрд. долара за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна по аналог на едноименната програма от времето на Втората световна война за помощ на съюзниците в борбата срещу Хитлер.

„Подписаният от Байдън закон казва, че дава помощ за Украйна, но и за източноевропейските страни, които са засегнати от войната. Засегнати на английски се използва думата афект. Трябва да се възползваме от това, че сме засегнати. Отиваме при президента Байдън, при неговото правителство, при посланик Херо Мустафа тука, при външния министър Антъни Блинкен и казваме: „Ние сме засегнати и ние искаме в момента да превъоръжим българската армия с американско оборудване“.

Това е златен шанс никога в 13 и половина вековната история на България не сме имали подобен шанс да поискаме и да получим такова превъоръжи. Но това трябва правителството да го поиска“, коментира Паси.

Що се отнася до спешния призив на премиера Кирил Петков към президента да свика КСНС, Паси заяви, че провеждането му няма да реши проблема със Северна Македония.

„Имаме абсолютно неясна позиция за РСМ, която може да бъде интерпретирана от всеки както си пожелае. Тя не може да бъде обяснена дори на един албански министър”, посочи той.