Сърбия е „ахилесовата” пета на Европа, през която прониква президентът Путин. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” бившият външен министър Соломон Паси.

По думите му Европейския съюз е допуснал стратегическа грешка, като не наблюдава и не реагира на руското влияние над западната ни съседка. Паси е категоричен, че Сърбия има ирационална обсесия към Косово.

По думите му френският президент е направил няколко големи грешки в последно време. „Макрон направи няколко недопустими неща. Първото беше, че наложи вето за определяне на дата за започване на преговорите с Македония и Албания.

Второто нещо беше, че обиди България и Украйна за сметка на африкански избиратели, които той има”, коментира бившият външен министър.

Според Соломон Паси България трябва да търси сътрудничество със САЩ в областта на науката. „Трябва да искаме да изпратим космонавт на Луната. Ние трябва да тласнем сътрудничеството си в област, в която се получават Нобелови награди”, категоричен е той.     

"Това, което премиерът може да поиска от американския бизнес, е "Тръмп тауър" във Видин и голф на Перелик в Смолян", добави лаконично бившият външен министър на въпрос какво може да поиска българският министър-председател от срещата си с президента Доналд Тръмп.