"ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът "Джипка", в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото там има съмнения за корупция.

Същото се отнася и за рамковите споразумения. "Джипката" е и в Закона за публичните финанси, защото Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук правим предложения за законодателни промени". 

Това каза по БНР Петър Чобанов от ДПС, министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски. 

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията. 

"Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант". 

Чобанов коментира "Бюджет 2022":  

"От гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет. Иначе е доста разточителен по отношение на разходите. Това се дължи на тези, които го съставят, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам...

По предварителни планове тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това е голямо число. Това се прави в ситуация с нарастваща инфлация.

Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи.

Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже.

При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета". 

Той посочи, че ДПС трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета.