"Искам да напомня, че колкото и черни краски да рисуват за управлението на ГЕРБ, то се справяше с кризи. Когато дойдохме на власт през 2009–а трябваше да се справи с финансовата криза, после кризата КТБ, ковид кризата. Всички кризи, които е имала България, правителството на ГЕРБ е посрещало, историята ще покаже какво е направило. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на БНТ.

"От изминалите месец и малко виждам различно различно разбиране и различна оценка за изпълнителната власт от президента", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и СДС Десислава Атанасова в студиото на "Денят с Георги Любенов".

Тактиката Румен Радев да напада ГЕРБ очевидно е успешна. През последните 5 години имаше конфронтационна среда, посочи още тя.

По думите ѝ Румен Радев е бил подценяван от политиците в началото. "От изминалите месец и малко от новия мандат на правителството виждам различно разбиране за изпълнителната власт и различна оценка на президента - на 20-и януари България нямаше бюджет за тази година, той е ребрандиран на бюджета на правителството на ГЕРБ и е за първото тримесечие, гласувахме бюджета на нашия бюджет, тук не виждам реакция на президентската институция", коментира Десислава Атанасова.

"На 20 януари България все още няма бюджет. Ако това се беше случило при управлението на Борисов, си представям президентската страна колко активна страна щеше да бъде. Това е прецедент - държавата да започне годината без бюджет. Това няма обяснение, защото сегашният министър на финансите не влиза за първи път във властта. Г-жа Лорер, която вече е в управата на здравната каса, също не влиза за първи път във властта", беше тезата на г-жа Атанасова.

"Анонсите на финансовия министър са, че през юни или юли ще бъде актуализиран все още неприетият бюджет. След като уж се крадяха по 8-10 милиарда на година, къде са те, би трябвало да ги видим като излишък, сега ще теглим нови заеми. 
Служебното правителство теглеше всеки понеделник по 500 милиона, второ, когато са теглени заеми, те са одобрени от парламента, второ, те са теглени при много ниски отрицателни лихви, тези пари трябва да се връщат.

 Кой ще ги връща, при положение, че народът обеднява, бензинът и дизелът са 2,50 лв., токът поскъпва, чува се, че лекарствата също ще поскъпнат, за да не фалират аптеките. Прочетох, че даже един манастир затваря, защото няма 6 хил. лв. да си плати сметката за ток…", допълни тя.

Според нея новият състав на КЕВР няма да намали сметките за ток.

"Трябваше да се вземе спешно решение за Мораториума. Не знам как намаляването на състава на КЕВР ще повлияе на цените. Надявам се да има вето върху този закон, защото е пълен с противоречия", уточни Десислава Атанасова.

По думите ѝ заявените намерение за реформа в съдебната система се изразява в декларации. "Христо Иванов може да заповяда в централата на партия ГЕРБ, за да се води разговор по същество за политическа подкрепа", заяви Десислава Атанасова.

Тя поясни, че промяната в съдебната система не трябва да бъде в името на или в полза на една или друга личност.

"Дали се установи дали г-н Борисов е изял някого, дали има банка или чувалите дали се разнасят за магистрала "Хемус". Кой ще оглави КПКОНПИ е въпрос към управляващите", каза още Десислава Атанасова.