Военно и дипломатически слабите държави от ЕС, нито една от които не е способна да воюва, крадат колите, мобилните телефони и дори сапуна на руснаците, които влизат в Европа като туристи.

Защо руснаците искат да бъдат туристи в ЕС, който е съгласуван със САЩ и Украйна срещу Русия, е мистерия. Въпреки че Германия, например, би била незабавно победена във война с Русия, германското правителство се чувства сигурно в ограбването на руснаците, които идват в Германия като туристи.

Как така слаба страна като Германия може да се чувства сигурна, ограбвайки руски граждани?

Може би отговорът е, че като позволи конфликтът да продължи 17 месеца срещу безсилна Украйна, Путин убеди Европа и САЩ, че Русия е твърде слаба, за да рискува гнева на Запада, като спечели в Украйна.

Очевидно Западът вярва в това, както можем да видим от унижение след унижение, доставяно на Путин и на Русия. Путин дори не можеше да присъства на срещата на БРИКС, негово собствено творение, в Южна Африка, без да бъде арестуван и предаден на Международния наказателен съд. Ясно е, че никой не се страхува от Путин и Русия.

Когато имате врагове, които не се страхуват от вас и дори ви се подиграват, можете да очаквате провокациите да станат по-интензивни. Можете също така да очаквате да деморализирате собствения си народ и собствената си армия, като по този начин насърчавате противника си да бъде по-агресивен.

Това ме тревожи от февруари 2022 г., не защото съм на страната на Русия, а защото вярвам, че провокациите ще доведат до по-широка, вероятно ядрена война.

Полковник Дъглас Макгрегър дойде да сподели тревогата ми. Когато наскоро беше помолен в интервю да оцени Путин като военен лидер, Макгрегър каза, че Путин е прекалено предпазлив и че има загриженост в руската армия, че като позволи конфликтът да се проточи, Путин дава увереност на пропагандата, че Русия е слаба и това насърчава повече западна намеса.

Пригожин, командирът на групата Вагнер, имаше това мнение и когато се опита да привлече вниманието на Путин, той беше лъжливо обвинен в опит за преврат и предателство. Изглежда руското правителство и медии измислят фалшиви разкази точно както прави Западът.

Полковник Макгрегър казва: „Притеснявам се – ако не действате бързо, за да сложите край, в даден момент ще се окажете в беда – и той е в беда, и страната му е".

"Така че мисля, че трябва да има край на това - но не можете да го прекратите на масата за преговори. Ако марширувате до река Днепър и изпратите вашите танкови колони в Киев, тогава имате шанс да сложите край. Но ако седи там, където е, не знам....”

Путин продължава да седи там през цялото време, докато убеждава неоконсерваторите, че Русия няма сили да започне офанзива дори срещу победена украинска армия.

Наистина ли Путин иска да убеди Запада, че Русия е твърде слаба, за да се бие, или че той е твърде голям състрадателен либерал, за да бъде военен лидер?

Би било безотговорно да доведем Запада до такова опасно заключение. Ако Путин наистина иска да спасява животи, трябва да побърза и да спечели войната.

Путин веднъж каза, че Русия никога повече няма да води война на собствена територия, но го прави от февруари 2022 г. Преди ден-два Украйна атакува руския град Новая Каховка и остави града без ток. Путин отговори на атаката само с думи. Понякога се чудя дали Путин осъзнава, че Русия е във война.

На пресконференция на Г-20 миналата неделя руският външен министър Лавров каза: „Американците искат да ни победят стратегически“. Може би Лавров ще сподели закъснялото си осъзнаване с Путин.

Пол Крейг Робъртс

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук