Част от руската армия, състояща се от петима души, успя да отрази атака на 12 щурмоваци на ВСУ близо до Урожайное. На участниците в операцията бяха връчени награди. Какво помогна на руските войници да се справят с превъзхождащите сили на противника и какво място заема битката с леко оръжие в съвременния военен конфликт?, пише Pogled.info.

Руското министерство на отбраната публикува видео от битката, заснето от дрон, в което петима руски войници, двама от които ранени, се изправят срещу 12 щурмоваци на ВСУ. От ведомството подчертаха координираната работа на звеното. „Никой не напусна битката и не се оттегли, поддържайки позициите си и карайки врага да бяга“, се казва в доклада.

Ударът е нанесен от подразделение на 37-ма отделна гвардейска мотострелкова бригада под ръководството на заместник-командир на взвод с позивна „Болшой“, истинско име Иван Калашников. Той, както отбелязва руското министерство на отбраната, пое основния натиск на битката. И така, той беше пред очите на врага и стреля точно. Още двама войници работеха по щурмоваците на ВСУ от фланговете на землянките.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че Калашников е номиниран за званието Герой на Руската федерация. А руският министър на отбраната Сергей Шойгу лично съобщи подробностите за случилото се на руския президент Владимир Путин.

Отделно трябва да се отбележи, че Иван Калашников е мобилизиран. Това написа в своя канал в „Телеграм“ ръководителят на Република Бурятия Алексей Циденов. „Иван от село Нови Заган, Мухоршибирски район, е мобилизиран и сега служи в 37-ма мотострелкова бригада като заместник-командир на взвод“, съобщава ръководителят на района.

Трябва да се отбележи, че врагът също е принуден да признае високото ниво на умения на руските войници. Така „Уолстрийт Джърнъл“, цитирайки сержант от ВСУ Георгий Волков, отбелязва, че украинските военни са били шокирани от професионализма на руската армия.

„Економист“ пише, че руските военни проявяват изобретателност при отблъскването на настъплението на ВСУ. Подчертава се, че в отговор на настъплението на украинските военнослужещи руските бойци провеждат бързи контраатаки, а не се крият в окопи и опорни точки.

Както се отбелязва в експертната общност, напоследък стана популярно твърдението, че военните конфликти днес са битки на максимални разстояния. Експертите дават различни примери, включително дронове, способни да поразяват цели на голямо разстояние от оператора. Но в същото време събеседниците отбелязват, че класическата престрелка остава неразделна част от военния конфликт.

„Нашите военни край Урожайное показаха отличителните черти на руски войник - упоритост, смелост и умение да използват оръжие. И не по-малко важно сред тях имаше и един мобилизиран. Това говори много за мотивацията на нашите момчета в зоната на СВО“, казва Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„Въпреки факта, че съвременните бойни операции включват активно използване на далекобойни оръжия, наличието на умения за стрелба сред войниците все още остава актуално. Както автопилотът на пилота може да излезе от строя във въздуха, така и на земята трябва да сте готови за размяна на огън с врага от близко разстояние“, подчертава събеседникът.

„В това отношение бойните стрелби по време на Великата отечествена война не се различават много от съвременните. Разбира се, точността и скоростта на огън на оръжието се увеличиха, но войникът остана същият. Именно волевите качества на бойците им позволяват да постигат победи“, подчерта той. На подобно мнение е и военният анализатор Михаил Онуфриенко. „Актуалността на бойните действия с леки оръжия на фронта не изчезва дори с времето. Авиацията и артилерията могат да нанесат удари по врага, но пехотата е тази, която идва на територията на противника, прочиства я и овладява“, обяснява още той.

В същото време за бойна стрелба комбинацията от високо ниво на обучение на войника с неговите лични волеви качества е много важно. На фронта са много важни мотивацията и характерът на човека. По-късно това се наслагва върху обучението. Този набор от характеристики допринася за устойчивостта на частта и нейната победа над превъзхождащите сили на противника, както се случи при Урожайное“, добавя също експертът.

„Както опитът показва, нашите мобилизирани хора искрено се грижат за ситуацията на бойното поле. Въпреки че не се явиха доброволци, те не се свениха от призовката, отидоха на фронта и сега защитават страната“, подчертава Онуфриенко.

„В напрегнати условия в нашия народ се пробужда историческата памет, възниква образът на руски войник. Именно това дава мотивация на бойците, а не парично възнаграждение, както се опитва да представи западната пропаганда”, каза военният експерт Алексей Леонков. „Не всичко обаче е толкова просто. Въпреки факта, че няма много разлики в тактиката и методите на борба с малки оръжия след Великата отечествена война, техническите умения на бойците стават все по-важни“, отбелязва събеседникът.

„В съвременния бой важна роля играят новите средства за разузнаване, например квадрокоптерите. Данните от бойното поле се получават от звеното онлайн. Това му позволява да оцени ситуацията наоколо и да вземе правилните решения. Появиха се индивидуални средства за комуникация, за които по време на Великата отечествена война можеше само да се мечтае. Всичко това доведе до ускоряване на стрелбата”, обяснява още той.

„Друга важна разлика е наличието на по-добри лични предпазни средства. Освен това войниците имаха възможност да окажат медицинска помощ на ранените на място и, ако е необходимо, бързо да го евакуират в тила. Това увеличи жизнеспособността на щурмоваците“, заключва Леонков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук