4 години от президентството на Доналд Тръмп в САЩ се наричат ​​кошмар за Европа, която в по-голямата си част се превърна в основен обект на неговия антагонизъм. 

Той може да бъде отново на поста през ноември 2024 г., ако бъде избран на предстоящите избори и този път версията на Тръмп може да бъде „много по-възмутителна и побъркана“.

За това пише Politico, цитирано от УНИАН. Освен за Европа се споменава и фактът, че Тръмп многократно е правил изявления по повод войната в Украйна. По-специално той обеща да сключи „договор“ с Путин зад гърба на Киев и Брюксел.

"Тръмп е кошмар. Това не е нещо, за което наистина можете да се подготвите", каза неназован европейски дипломат пред Politico.

Полският депутат от ПиС Яцек Сариуш-Волски заяви, че неговият лагер би приветствал преизбирането на Тръмп за президент на САЩ. Той отбеляза, че при Тръмп „постигнахме напредък по отношение на физическото присъствие на американски войски в Полша, както и в базата, която нарекохме Форт Тръмп“.

В същото време, отговаряйки на въпрос дали Полша е обезпокоена от обещанията на Тръмп да прекрати войната в Украйна "за 24 часа" чрез сключване на споразумение с руския диктатор Путин, депутатът каза, че това е позьорство преди изборите.

"Очевидно не сме наивни, че нещата могат да се променят. Но ако има промяна в ръководството на САЩ, очакваме американската дълбока държава да надделее над предизборните обещания", каза Сариуш-Волски.

Някои европейски служители също подчертават, че правителствата на ЕС вече са положили значителни усилия за укрепване на стратегическата независимост на континента. Европейските държави не само доставиха на Украйна оръжия в количество, надвишаващо подкрепата от САЩ, но и увеличиха производството на боеприпаси на континента.

"Европейците вече направиха много, повече, отколкото повечето хора могат да си представят. Вижте броя на европейските оръжия на бойното поле в Украйна", добави бившият президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес.

Но ако Тръмп наистина се опита да сключи споразумение с Путин по въпроса за войната в Украйна, това не само ще изтръгне почвата изпод краката на украинците, които може да бъдат притиснати да „предадат“ част от териториите си, но ще бъде и унижение за тези европейски страни, които подкрепяха Киев през цялото това време.

"При такива обстоятелства е трудно да си представим, че европейците ще останат единни по отношение на Украйна. Те биха могли да се опитат да помогнат на Украйна, но в този случай биха били против Съединените щати, защото това е споразумението, което Тръмп договори. Това е много черен сценарий“, обясни Франсоа Хейсбург, старши съветник по европейските въпроси в Международния институт за изследвания на сигурността.

В същото време всичко може да не се ограничава до такова „споразумение“. Преди няколко години Тръмп вече повдигна въпроса за възможността Съединените щати да напуснат НАТО. Тогава се намесиха съветникът по националната сигурност Джон Болтън и генерал Джим Матис, така че това не се случи. Ако обаче бъдат преизбрани, тези хора едва ли ще попаднат отново в кабинета на Тръмп. В резултат на това Тръмп все още може да се опита да принуди Съединените щати да се оттеглят от Алианса.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук